Verificarea si testarea lcd-ului unui smartphone

Verificarea si testarea lcd-ului unui smartphone

Testarea unui lcd (display) al unui telefon mobil sau al unei tablete, nu este foarte dificila. Lcd-urile sunt in general destul de delicate si tind sa se crape, pot aparea pixeli morti sau puncte sau pur si simplu pot inceta sa mai functioneze.

Cel mai profesionist service Gsm Bucuresti, poate fi gasit pe Service-Gsm.ro!

Daca lcd-ul tau este crapat sau stricat, poti vedea acest lucru cu ochiul liber, la fel si daca apar pixeli morti sau alte inconsistente de ordin vizual, ale ecanului.

Dar daca display-ul arata perfect la exterior (din punct de vedere fizic, al constructiei) dar totusi nu se mai aprinde? Problema poate fi de la interior, existand o defectiune la nivelul pcb-ului. Asadar, cum putem testa un astfel de lcd?

Un lcd deteriorat poate fi de urmatoarele tipuri:
•    Crapat sau spart (lovit)
•    Prezenta unor puncte pe ecran (care in general se extind rapid, acoperind toata imaginea in scurt timp)
•    Display care prezinta fenomenul de blink (clipire), fara grafica aferenta.
•    Un display care prezinta grafica fara iluminare (fara ca led-urile ce il compun sa fie aprinse).

Poti verifica lcd-ul de pe device-urile tale, fie ele smartphone-uri sau tablete, dupa metodele de mai jos:

1.Testerele pentru LCD : Acestea sunt aparate electronice special concepute pentru verificarea lcd-urilor, prezente intr-un numar destul de mare pe piata de specialitate. Problema este ca fiecare model de smartphone are propriul model de lcd, asa ca vei fi nevoit sa cumperi un tester conceput pentru modelul respectiv, tester care in majoritatea cazurilor nu va merge si pe alte display-uri.

Exista sute de modele diferite de smartphone-uri cu alte sute de lcd-uri proprii, asadar un lcd tester universal, este aproape imposibil de realizat. De aceea, acest tip de tester nu este unul de recomandat, decat in cazul in care lucrezi in domeniul reparatiilor si ai de testat sute de smartphone-uri de acelasi tip (ex. Samsung Galaxy S6 sau iPhone 6).

2.A doua metoda ar fi verificarea display-ului de pe smartphone-ul tau, pe alt smartphone de acelasi tip (model). Poti scoate display-ul de pe device-ul tau si il poti monta pe celalalt smartphone, verificand astfel daca functioneaza.

De exemplu, daca lcd-ul de pe iPhone 5s-ul tau nu mai functioneaza, scoate-l si monteaza-l pe un alt iPhone 5s care functioneaza in parametri, in acest fel vei putea sa iti dai seama daca problema este de la display-ul in sine sau din alta parte (de exemplu placa de baza).

3.Verifica prin inlocuirea lcd-ului cu alt lcd de acelasi tip: Poti verifica display-ul de pe smartphone-ul tau, inlocuind acest display cu altul de acelasi tip (model). Daca noul lcd introdus in device-ul tau functioneaza, atunci probabil ca vechiul display are probleme si trebuie schimbat sau reparat.

Daca noul lcd introdus prezinta aceleasi simptome (nu se aprinde de exemplu), problema este la o alta componenta de pe smartphone-ul tau si probabil ca lcd-ul tau nu are nici o problema, dar poate exista o anumita dauna la nivelul pcb-ului (al placii de baza).

De asemenea, pot fi probleme si la conectorii ce fac legatura dintre pcb si display sau la chipset-ul care controleaza functia de display.