Verificarea pe care trebuie să o facă orice șofer

Majoritatea proprietarilor de vehicule sunt pricepuți să identifice și să răspundă la reparațiile auto urgente. Totuși, oamenii uită frecvent, amână să-și aducă mașina la o verificare periodică, deoarece cred că este lipsită de importanță, în ciuda faptului că această logică se aplică reparațiilor majore.

 

Importanța întreținerii de rutină

Pentru majoritatea automobilelor, o dată la șase luni este o cifră adecvată (deși vehiculele mai vechi pot beneficia de vizite mai frecvente). Nu durează mult și nici nu este scump să inspectezi lichidele vehiculului tău, să evaluezi starea generală de sănătate a acestuia și să faci fie mici reparații directe, fie recomandări pentru cele mai mari. Aceste verificări, ajustări și modificări poate că la prima vedere nu au o mare influență, dar pot preveni apariția unor reparații mai mari, mai scumpe și mai complexe în viitor.

 

Incapacitatea de a porni motorul

 

Dificultatea la pornirea motorului ar putea indica o varietate de probleme, toate acestea putând fi prevenite (sau cel puțin identificate) printr-o verificare preventivă. De exemplu, bujiile ar putea împiedica pornirea motorului. Înlocuirea uneia dintre acestea este simplă, rapidă și ieftină. De asemenea, este posibil ca bateria să fi ajuns la sfârșitul duratei de viață utilă și să fie necesară înlocuirea sa, iar aceasta este o altă soluție simplă și ieftină. O verificare vă va ajuta să detectați aceste probleme devreme, astfel încât nu va trebui să experimentați niciodată neplăcerea unui motor care nu pornește.

 

Creșterea consumului de combustibil

Dacă nu aveți computer de bord este dificil să vă monitorizați economia de combustibil, dar ar trebui să puteți detecta o scădere semnificativă a autonomiei. Consumul poate depinde de o serie de factori interconectați, cum ar fi eficiența sistemului de emisii, funcționarea fără probleme a motorului și bineînțeles, modul în care conduceți. De asemenea, alinierea necorespunzătoare a roților poate avea un impact negativ asupra consumului de carburant. Deoarece acesta poate fi un semn al unei varietăți de probleme, este necesar să solicitați sprijinul unui mecanic.

 

Martor de bord aprins

 

Dacă o lumină de avertizare este aprinsă, este probabil un semn că ar fi trebuit să fi efectuat o verificare în urmă cu ceva timp, dar, mai important, este un motiv pentru a vă aduce imediat vehiculul la un service auto. Problema este că majoritatea șoferilor nu iau în serios martorii din bord. Dacă nu observă un comportament asociat, cum ar fi fumul care iese de sub capotă, ei cred în mod eronat că au o perioadă nelimitată de timp pentru a rezolva problema.

 

 

Probleme de frânare

Frânele vehiculului dumneavoastră sunt una dintre cele mai importante caracteristici de siguranță; pentru ca acestea să fie eficiente, trebuie să fie funcționale, cât se poate de receptive. Problema este că nu știi niciodată când vei avea nevoie de acea capacitate suplimentară de frânare și, deoarece frânele se degradează treptat, poate fi dificil să detectezi când au depășit pragul de siguranță. Verificările regulate vă vor ajuta să determinați când frânele necesită întreținere.

De asemenea, puteți merge cu mașina la o stație ITP Cluj Napoca pentru a vă verifica autoturismul așa cum se cuvine și, în plus, procedura este obligatorie pentru orice autoturism.