Utilizarea electroterapiei în recuperare

Aparatele de electroterapie sunt o modalitate populară utilizată în kinetoterapie și recuperare. Electroterapia (cunoscută și sub numele de stimulare musculară electrică) folosește un aparat electric care furnizează impulsuri electrice către corpul pacientului. Această stimulare se face pentru a facilita vindecarea musculară și regenerarea țesuturilor. Electroterapia nu este doar o modalitate populară în fizioterapie, dar poate fi folosită și de alți pacienţi în procesul de recuperare, deoarece are mai multe beneficii terapeutice.

Utilizările electroterapiei în kinetoterapie și recuperare

Utilizarea electroterapiei a demonstrat că oferă următoarele beneficii:

 • Relaxarea spasmelor musculare
 • Prevenirea și stoparea atrofiei musculare din cauza neutilizării
 • Îmbunătățirea circulației și fluxului sanguin local
 • Reeducarea mușchilor folosind stimularea țintită
 • Menţinerea și îmbunătățirea gamei de mișcări
 • Tratarea și reducerea durerii (cronice, post-traumatice și post-chirurgicale acute)
 • Prevenirea trombozei venoase profunde post-chirurgie
 • Facilitarea vindecării rănilor
 • Îmbunătățirea eficacității medicamentelor eliberate pe bază de rețetă – administrarea medicamentelor electromotoare (EMDA)
Cum funcționează terapia prin stimulare electrică?

Dispozitivele electroterapeutice pot utiliza diferite forme de unde. Un dispozitiv de stimulare electrică include electrozi care sunt atașați la zona de tratament și, atunci când este activat, energia electrică a dispozitivului determină contractarea mușchilor. Această contracție imită mișcarea naturală a corpului în timpul activității și poate preveni atrofia musculară.

Cele mai frecvente forme de undă folosite în stimularea electrică sunt: ​​TENS, interferențial, premodulat, bifazic, de înaltă tensiune și microcurent. Fiecare formă de undă are propriile sale beneficii terapeutice.

Diferite forme de undă utilizate în electroterapie

Diferitele forme de undă utilizate în electroterapie sunt concepute pentru a viza anumite zone ale corpului și pentru a oferi forme personalizate de transfer de energie. Această variație în transferul de energie ajută la abordarea diverselor nevoi de terapie.

Stimulator neuronal electric transcutanat (TENS)

TENS acționează pentru scăderea durerii prin blocarea semnalelor de durere care ajung la creier. Stimularea TENS încurajează, de asemenea, producția de endorfine, făcându-l o formă de tratament potrivită pentru tratarea durerilor de gât și spate.

Curent interferențial (IFC)

Curentul interferențial (denumit și IFC) este utilizat atunci când se tratează durerea acută cronică, post-chirurgicală și post-traumatică. IFC nu este invaziv, având efecte secundare minime.

Curent premodulat (Premod)

Curentul premodulat, denumit și „premod”, este similar curentului interferențial. Principala diferență este că un singur canal este utilizat pentru a amesteca frecvențele înainte ca unda să ajungă la pacient. Acest lucru îl face o alegere bună atunci când se tratează zone mai mici ale corpului, cum ar fi: coatele, gleznele, picioarele sau mâinile.

Curent bifazic

Curentul bifazic are două impulsuri de intensități diferite. Acestea se alternează în timpul tratamentului, ceea ce îl face foarte versatil. Bifazicul poate fi utilizat atât pentru probleme acute, cât și pentru probleme cronice, pentru diferite obiective, inclusiv:

 • Întărirea și reeducarea mușchilor
 • Îmbunătățirea circulației sângelui
 • Scăderea edemului şi umflăturii

Tensiune înaltă

Stimularea electrică de înaltă tensiune este o formă de undă monofazică care folosește polaritatea (pozitivă sau negativă) pentru a stimula țesutul. Aceasta este o modalitate populară pentru a ajuta la scăderea durerii și a umflăturilor, reducerea spasmelor musculare și facilitarea vindecării rănilor.

Microcurent

Microcurentul este, de asemenea, utilizat pentru vindecarea rănilor, utilizând curent pulsant de dimensiuni mici. Datorită intensității sale reduse, microcurentul este cea mai tolerată formă de undă în electroterapie.