Un set de amortizoare bune te scapa de pericolele in trafic

Confortul in trafic este una dintre principalele caracteristici dupa care ne cumparam astazi autoturismele. Astfel, cautam masini care sa aiba un sistem de incalzire performant, daca se poate reglabil pe temperatura si cu purificare a aerului, ne uitam dupa scaune confortabile si dupa sisteme audio dintre cele mai performante.

Putini dintre noi acordam insa atentie deosebita amortizoarelor, chiar daca si acestea fac parte din elementele care asigura confortul masinii noastre in trafic. Mai mult, amortizoarele nu sunt doar niste piese care ne asigura o calatorie lipsita de hurducaturi si rau la stomac.

Ele reprezinta si niste elemente de care depinde in mod uneori esential siguranta noastra in trafic. Iar alaturi de sistemul de franare si de directie ori starea pneurilor, tot la fel de bine ar trebui sa fim atenti la modul in care se comporta sistemul de amortizoare al autoturismului nostru.

Cand ne dam seama ca avem nevoie de amortizoare noi

Primul lucru care iti vine in minte atunci cand te gandesti la amortizoare este absorbtia socurilor din carosabil. De cate ori nu ai loat o groapa in viteza prin oras, ori o liniede tramvai, iar prima senzatie a fost ce vei da cu capul d eplafonul pasinii? Ei, bine, acesta este de fapt rolul amortizoarelor, de a absorbi cat mai eficient socurile produse de diferitele obstaeole in trafic.

Incepand de la simple gropi, pana la borduri sau treceri la nivel peste calea ferata, toate acestea sunt preluate de sistemul de amortizoare al masinii tale, facand ca socul la nivelul pasagerilor sa fie resimtit cat mai putin. Din acest punct de vedere, o suspensie buna a rotilor, alaturi de amortizoare, iti vor oferi confortul de care ai nevoie in trafic.

Iar daca vedem că masina noastra scoate zgomote si trancanituri in momentul in care trecem peste o groapa, atunci e cazul sa ne prezentam la un mecanic. Simpla reglare a acestora sau chiar schimbarea, atunci cand situatia o impune, sunt masuri ce pot fi luate foarte rapid, daca stim exact unde sa cautam.

Amortizoarele sunt insa si piese auto care ne pot salva viata sau scoate din situatii limita. Caci, atunci cand avem amortizoare uzate, masina noastra va derapa mult mai usor in viraje. De asemenea, niste amortizoare uzate vor mari considerabil atat distanta de franare, cat si socul produs in momentul franarii. Iar aceste aspecte sunt esentiale atunci cand suntem pusi in situatia de a depasi un obstacol in trafic.