Uleiuri esenţiale pentru eczeme şi dermatită atopică

Uleiurile esențiale sunt uleiuri naturale extrase din plante, cărora le conferă parfumul lor unic. Ca atare, producătorii folosesc de obicei uleiuri esențiale în parfumuri, arome și aromoterapie.

Aplicate pe piele, uleiurile esențiale pot oferi beneficii unice, inclusiv efecte antiinflamatorii și antimicrobiene, datorită compușilor lor vegetali. Uleiul de arbore de ceai, de exemplu, poate fi un tratament topic eficient antiinflamator și antimicrobian pentru o varietate de afecțiuni, cum ar fi acneea și edemul (umflarea).

Datorită acestor beneficii potențiale, uleiurile esențiale sunt o opțiune de tratament atrăgătoare pentru persoanele cu afecțiuni inflamatorii ale pielii, cum ar fi eczema sau dermatita atopică.

Eczema şi dermatita atopică

Eczema este un grup de afecțiuni ale pielii care includ dermatita atopică și, deși există multe forme diferite de eczemă, în majoritatea cazurilor pielea este roșie, inflamată şi pezintă mâncărime. Dermatita atopică este un tip cronic de eczemă, iar cei care o au trebuie să-și gestioneze simptomele zilnic pentru a evita crizele incomode – și uneori dureroase.

Importanța diluării uleiurilor esențiale

Unele uleiuri esențiale pot fi aplicate direct pe piele. Aceste uleiuri includ lavandă și lemn de santal. Altele, cum ar fi uleiul de scorțișoară, cimbru sau oregano, trebuie diluate cu un ulei purtător, cum ar fi uleiul de migdale, nucă de cocos sau jojoba.

Beneficiile potențiale ale uleiurilor esențiale pentru eczeme

Unele uleiuri esențiale pot fi utile celor care suferă de dermatită atopică, pentru proprietățile lor hidratante și antiinflamatorii.

Ulei de borago

Aplicarea topică a uleiului de borago, extras din semințele plantei Borago officinalis, poate îmbunătăți simptomele persoanelor cu dermatită atopică mai puțin severă. Uleiul de borago conține o cantitate mare de acizi grași omega-6, care joacă un rol important în menținerea structurii și funcției pielii și contribuie la beneficiile antiinflamatorii observate la unele persoane cu dermatită atopică. Cu toate acestea, nu este clar dacă uleiul de borago este sigur și eficient pentru utilizare pe termen lung la persoanele cu eczeme și dermatită atopică, așa că sunt necesare mai multe studii asupra acestui ulei esențial.

Ulei de arbore de ceai

Uleiul de arbore de ceai poate fi, de asemenea, benefic pentru persoanele cu eczeme. Datorită proprietăților sale antiinflamatorii și antimicrobiene, uleiul de arbore de ceai poate ajuta, de asemenea, la prevenirea creșterii bacteriilor sau ciupercilor pielii. Acest lucru poate fi util în special pentru persoanele cu eczemă și dermatită atopică, deoarece scărpinarea excesivă în timpul erupțiilor poate cauza ruperea pielii, făcând-o mai predispusă la deteriorare şi infecţii.

Ulei de mușețel

Aplicarea topică a uleiului de mușețel scade nivelul de histamină (o substanță chimică eliberată în urma expunerii la alergen). Dermatita atopică este adesea asociată cu alergii, așa că orice tratament care calmează reacțiile alergice ale pielii poate ajuta la atenuarea mâncărimii caracteristice dermatitei atopice.

Înainte de a începe să folosiţi uleiurile esenţiale, este important să cunoaşteţi riscurile şi beneficiile, să ştiţi exact ce uleiuri esenţiale să folosiţi şi în ce fel, pentru a avea cele mai bune rezultate. Prin creare cont doterra, aveţi şansa să aflaţi toate infirmaţiile de care aveţi nevoie pentru a utiliza uleiurile esenţiale cât mai eficient și în siguranță, dar şi să achiziţionaţi uleiurile la preţuri speciale.