Tarile in curs de dezvoltare isi asuma targeturi climatice ambitioase

La Summitul de la Thimphu, organizat la finele anului trecut, liderii guvernelor si-au prezentat pozitia cu privire la actiunea in sfera climatica, straduindu-se sa mentina lumea la un nivel al incalzirii globale de 1.5 grade Celsius, stabilit prin Acordul de la Paris.

Evenimentul virtual la nivel inalt a fost organizat de Bhutan pentru a obtine un avant politic cu privire la actiunea climatica si pentru a discuta problemele critice cu care se confrunta tarile cel mai putin dezvoltate (LDC) – finantarea in sfera climatului si recuperarea economiei verzi.

Acordul de la Paris din 2015 a impus natiunilor revizuiri ale contributiilor determinate la nivel national (NDC) – eforturi ale fiecarei tari de a reduce emisiile nationale si de a se adapta la efectele schimbarii climatice – pana in 2020, pentru a inlocui angajamentele asumate in 2015.

Cateva dintre tarile cel mai putin dezvoltate – printre care Nepal si Rwanda – au trimis deja targeturi revizuite si strategii pe termen lung mai ambitioase decat cele propuse initial, pentru a reduce emisiile de carbon mai abrupt si pentru a limita astfel incalzirea globala. Multe alte tari LDC se alatura acestui avant si se pregatesc sa isi actualizeze contributia, cu speranta ca natiunile dezvoltate le vor sprijini in implementarea acestor planuri prin finantare si prin angajamentul de a reduce emisiile in acord cu pasii facuti de tarile cel mai putin dezvoltate.

Propunand o strategie similara, ministrul nepalez al Padurilor si Mediului, Ahakti Bahadur Basnet a anuntat obiectivul ambitios al tarii sale de a ajunge la emisii zero net pana in 2050. Ministrul a avertizat ca prapastia dintre obiectivele Acordului de la Paris si angajamentele existente este alarmanta si a sugerat necesitatea unor planuri mai ambitioase de reducere a emisiilor.

Inainte de COP26, reprogramat pentru noiembrie 2021 la Glasgow, secretarul britanic de stat pentru Afaceri, Energie si Strategie Industriala – presedintele eventului de anul viitor – Alok Sharma, a multumit tuturor tarilor care au anuntat angajamente mai stricte. Secretarul general al Natiunilor Unite, Antonio Guterres, a transmis si el un mesaj video la summit, in care anunta sprijinul la cel mai inalt nivel in cadrul Natiunilor Unite. “Exact de ambitie are nevoie lumea pentru a face fata urgentei climatice”.

Butanul este un lider important in miscarea globala catre decarbonizare profunda, si are o promisiune istorica de a ramane neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon. Autoritatile butaneze sunt de parere ca natiunile cel mai putin dezvoltate fac tot ce pot pentru a lupta impotriva schimbarii climatice, dar nu au capacitatea de adaptare, o problema care creaza responsabilitatea natiunilor dezvoltate de a sprijini LDC.

„Suferim in mod disproportionat efectele schimbarilor climatice”, a spus secretarul Comisiei Nationale pentru Mediu din Bhutan, Dasho Sonam P. Wangdi „Bhutan s-a angajat sa ramana neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon, fiind in acelasi timp negativ din punct de vedere al emisiilor de carbon pana acum. Avem o acoperire forestiera de peste 70% si mai multe zone protejate, coridoare biologice si parcuri nationale”. Insa ghetarii se retrag mai repede; oamenii simt mai multe dezastre legate de clima, cum ar fi inundatiile fulgeratoare si musonii neregulati. „Platim pentru emisiile produse de altii”, a spus Wangdi.

Economia Bhutanului se bazeaza foarte mult pe hidroenergie si turism, si peste 60% din populatie face agricultura. Toate cele trei sectoare sunt considerate sensibile la schimbarile climatice si extrem de vulnerabile la efectele acestora. In cadrul evenimentului, Wangdi a reamintit ca „e vremea pentru schimbari radicale”.
Tot in cadrul summit-ului, secretarul executiv al Conventiei-Cadru a Natiunilor Unite privind schimbarile climatice, Patricia Espinosa, a declarat ca „angajamentele financiare sunt un element esential pentru succesul pogramelor climatice”. Ea se teme, insa, ca daca promisiunile reciproce nu sunt respectate, nu se mai poate reface increderea intre natiunile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare.

Acest articol a fost realizat cu ajutorul Elgeka-Ferfelis, importator si distribuitor autorizat Shell Lubricants pentru piata din Romania.  Pentru mai multe detalii vizitati: https://uleiuri-lubrifianti.com.ro