Spinning si bicicleta de spinning VS – bicicleta de exercitii

Spinning si bicicleta de spinning VS - bicicleta de exercitii

Spinning-ul este o activitate sportiva (fitness si wellness) desfasurata in multe sali de sport din Romania, care presupune utilizarea unor biciclete speciale cu camera (spin bike, spinning bike sau spinner bike), care alterneaza intre diferite ritmuri combinate cu ritmuri muzicale adecvate. In cazul bicicleta fitness pentru spinning Progressive, caracteristicile structurale si mecanice sunt mai importante.

Principalele diferente intre bicicletele de spin si bicicletele de exercitii fizice

Principala diferenta intre cele doua echipamente este postura, adica fidelitatea fata de miscarea reala. Pozitia folosita in mod normal in spinning este mai apropiata de cea a bicicletei de curse si este mai functionala, dar si incomoda – risc mai mare de suprasolicitare a coloanei vertebrale.

Pe de alta parte, pozitia bicicletei de exercitii seamana mai mult cu cea a unei biciclete de mers pe jos – un spate mai drept, dar cu o capacitate mai mica de a exercita forta in timpul pedalarii.

Pe o bicicleta de spinning, efortul este reglat de o frana mecanica sau electronica care actioneaza asupra unei volane mari; viteza de rotatie a acesteia este stabilita de pedale, care sunt legate de un pinion, care la randul sau este conectat printr-o curea sau un lant la coroana volanului.

Cu ajutorul acestui mecanism, este posibila simularea conditiilor de plat, de urcare si de coborare mai fidela decat in cazul bicicletelor traditionale.

Alegerea intre o bicicleta de spin si o bicicleta de exercitii fizice

Alegerea corecta a celui mai potrivit echipament pentru un antrenament specific (bicicleta de spinning, spre deosebire de bicicleta fitness) este fundamentala pentru succesul programului si pentru atingerea obiectivelor stabilite. Sa procedam in ordine.

Sa incepem prin a preciza ca, intrucat este foarte zgomotos – aproape la fel de zgomotos ca si “rolele” – invartitul la domiciliu nu este recomandat in blocurile de locuinte, mai ales in cele cu izolare fonica necorespunzatoare, si mai ales la ore neortodoxe. In acest caz, ca un compromis echitabil, o bicicleta de exercitii buna plasata pe un covor de cauciuc este cu siguranta optiunea recomandabila.

Pentru o persoana care a practicat deja spinning-ul in sala de gimnastica si ar dori sa il reproduca in fitnessul de acasa, o bicicleta de spinning este cu siguranta cea mai potrivita alegere, deoarece ofera mai multe posibilitati de ajustare, care sunt esentiale pentru variatiile de intensitate tipice disciplinei. Pe de alta parte, daca sunteti incepator, ar trebui sa cumparati o bicicleta traditionala.

Deoarece tinde sa supuna tendonul rotulian la o presiune mare, in special atunci cand se depaseste numarul recomandat de lovituri de pedala pe minut (atat implicit, cat si in exces), este recomandabil sa evitati bicicleta de spinning si sa alegeti in schimb o bicicleta de exercitii.

Problema devine mai complicata daca exista nevoi speciale sau mixte. In cazul reabilitarii, prevenirii si terapiei, cel mai util instrument ar fi o bicicleta de exercitii; cu toate acestea, daca este nevoie de un fost ciclist sau, in orice caz, de un fost atlet, poate ca ar fi mult mai stimulativ si, prin urmare, mai rational, sa optati pentru o bicicleta de spinning cu lectii video sau audio care sa fie urmarite la televizor sau pe monitorul aparatului (daca este echipat).