Senologie imagistica la Cluj

Senologie imagistica la Cluj

Dedicata in special femeilor si afectiunilor in randul acestora, Clinica Medimages Cluj aduce locuitorilor orasului sau celor din zone servicii de inalta calitate atat in ceea ce priveste echipa de doctori cat si in ceea ce priveste dotarea cu aparatura moderna si performanta.

Senologia imagistica presupune examinarea si diagnosticarea unor probleme si afectiuni la nivelul sanului.

O evaluare senologica presupune atat screening-ul profilactic cat si diagnosticarea unor modificari sau afectiuni ale sanului.

Educatia medicala trebuie sa inceapa inca din copilarie in toate ramurile medicale. In ceea ce priveste consultul senologic, acesta trebuie sa inceapa in jurul varstei de 20 ani.

Primul lucru pe care trebuie sa il stie orice femeie este constientizarea unor actiuni care de la o anumita varsta trebuie sa devina un mod de viata.

Chiar daca exista persoane care se ingrijesc de sanatatea lor printr-o alimentatie sanatoasa si un stil de viata activ si sanatos, analizele de rutina nu ar trebui sa lipseasca din viata nimanui.

Din pacate unele persoane ajung la un consult medical doar atunci cand prezinta probleme grave fapt care necesita un lung proces de vindecare sau in unele cazuri decesul.

Rata mortalitatii datorate cancerului de san inca este destul de mare in tara noastra, luand in considerare ca in Statele Unite ale Americii a scazut cu 40 de procente.

In tara noastra, din pacate, inca exista un procent de 58 % de paciente care sunt diagnosticate in stadii destul de avansate adica stadiul III si stadiul IV, in timp ce in majoritatea tarilor europene cancerul de san este depistat in stadii incipiente.

Acest fapt se datoreaza lipsei de informatie si lipsei unei educatii in acest sens.

In ciuda rezultatelor bune in cazul altor tari, se pare ca totusi rata mortalitatii din cauza cancerului de san ramane inca o problema la nivel global.

Potrivit unor studii, cancerul de san este cel mai frecvent tip de cancer intalnit in randul femeilor si ucide anual peste 700 de mii de femei din intreaga lume.

Acest fapt este un mare semn de intrebare avand in vedere metodele moderne de screening mamar care sunt puse la dispozitia tuturor si totusi, afectiunile la nivelul sanului sunt descoperite destul de tarziu.

In acest sens primul pas incepe cu autoexaminarea prin palpare lunar. Chiar daca un nodul din zece sunt maligni descoperit la timp salveaza o viata.

Cu toate ca exista o serie de factori de risc cheia sanatatii este la fiecare. Constientizarea faptului ca un simplu consult anual poate sa ne salveze atat costurile ulterioare cat si stresul, viata este cel mai de pret dar!

In absenta unor simptome se pare ca trec ani si unele femei inca nu apeleaza la consultul de rutina atat de necesar sanatatii lor.

Controlul de rutina trebuie facut in functie de varsta incepand inca de la 20 de ani.

Autoexaminarea lunara a sanilor trebuie completata o data la 3 ani de un examen clinic la un medic specialist senolog.

Intre 30 de ani si 40 de ani, sunt necesare si importante atat autoexaminarea sanilor si examinarea de catre specialist, precum si ecografia mamara o data pe an.

Intre 40 si 50 de ani, este necesara cate o mamografie anuala iar acolo unde este cazul o ecografie mamara in completare.

Dupa varsta de 50 de ani, in cazul femeilor cu diverse afectiuni, este indicat ca ecografia mamara sa fie facuta la un interval de 6 luni, insotita bineinteles de mamografia anuala.

Depistarea unor afectiuni la nivelul sanului la timpul potrivit se poate face doar respectand niste indicatii ale medicilor specialisti in domeniu.

Ecografia mamara reprezinta prima metoda de screening din viata unei femei, este usor de realizat si nu prezinta niciun risc.

Mamografia este metoda care utilizeaza razele X si este cea mai utilizata metoda de screening in depistarea cancerului de san in prezent.

Elastografia se realizeaza in scopul stabilirii naturii tumorilor existente si se realizeaza impreuna cu ecografia mamara.

Cu o experienta vasta in domeniu Clinica MedImages din Cluj Napoca pune la dispozitia pacientilor atat servicii de imagistica medicala cat si reperaje postoperatorii, inserare de clipuri, evacuari chiste sau punctii.

O clinica moderna in care fiecare pacient este tratat cu aceeasi atentie sub deviza ca sanatatea este pe primul loc, prioritare fiind cazurile urgente, imbina tehnologia de varf cu pasiunea si experienta vasta in domeniu.