Sănătatea mintală subatomică, atomică și moleculară

Sănătatea mintală subatomică, atomică și moleculară

Unde locuiește „Sinele” tău și cum este creat și întreținut? Ce zici de „Identitatea ta”?

Acestea își au originea în creierul tău? Inima ta? Intestinul tău? Ele emană din cele 130 de miliarde de celule umane și microbiene? Din cei 100 de miliarde de neuroni și cele 10.000 de miliarde de conexiuni sinaptice ale acestora? Mulți neurologi ar argumenta acest punct de vedere dar eu nu sunt de acord cu tot respectul. De ce?

Cei mai mulți dintre noi de-a lungul vieții noastre pot identifica un sentiment de sine relativ stabil și una sau mai multe identități stabile de adult (părinte, copil adult, prieten, printre altele). Cu toate acestea, în corpul nostru, la nivel molecular, atomic și subatomic, totul se schimbă constant la viteze incredibil de mari! Cu o schimbare constantă vine o oportunitate continuă de a stabiliza sau destabiliza aceste evenimente – pentru a îmbunătăți sau agrava starea de sănătate care stă la baza proceselor noastre celulare și mentale.

Care sunt implicațiile acestui mediu în schimbare dinamică? Și dacă o astfel de instabilitate celulară, moleculară și atomică este cazul, cum putem beneficia de un sentiment stabil de sine și de o bună sănătate mintală? Să ilustrăm câteva exemple despre ceea ce se întâmplă în interiorul nostru …

Unde locuiește „Sinele”?

Vom începe cu durata de viață a celulelor din corpurile noastre. Acele celule care vă acoperă stomacul și intestinele se sting și sunt înlocuite la fiecare două până la nouă zile. Celulele sanguine, în funcție de care, sunt înlocuite la fiecare câteva zile până la câteva luni. Celulele musculare ale inimii mor și sunt înlocuite cu o rată de 0,5 – 10% pe an, deci este posibil să aveți o inimă complet nouă creată pe parcursul vieții!

Și în timp ce majoritatea celulelor din creierul nostru durează o viață, o mare subpopulație de neuroni hipocampici (hipocampul este locul în care are loc reglarea emoțională și formarea de memorie nouă), constituind o treime din neuroni, este supusă schimbului. La adulți, se adaugă 700 de neuroni noi pe zi, iar acești neuroni sunt generați în fiecare zi chiar și până la bătrânețe.

Mesajul? Practic, fiecare celulă din corpul nostru este înlocuită de-a lungul duratei de viață, ceea ce oferă vaste oportunități de a-și îmbunătăți sănătatea și sănătatea mintală sau de a provoca îmbătrânirea celulară prematură și moartea celulară.

Ce zici de cifra de rotatie a moleculelor și atomilor din interiorul acestor celule? Moleculele de ARN trăiesc în medie doar două minute. Pentru proteine, timpul lor de înjumătățire (timpul necesar pentru ca jumătate dintre ele să fie distruse) a variat de la 10 ore la mai mult de 1000 de ore. Într-un studiu publicat în Raportul anual pentru Smithsonian Institution, oamenii de știință au descoperit că 98 la sută din atomii noștri sunt înlocuiți în fiecare an.

La nivel subatomic, lucrurile sunt și mai rapide și mai înfricoșătoare. În interiorul nucleului unui atom (cum ar fi atomii de sodiu sau potasiu din interiorul dvs.), particulele se pot deplasa mai repede decât 46.500 mile pe secundă! Un electron în jurul unui atom de hidrogen (gândiți-vă la toți atomii „H” din H2O din interiorul vostru) este puțin mai lent, deplasându-se la „numai” 13.020 mile pe secundă!

Și, în cele din urmă, multe enzime din celulele noastre accelerează dramatic modificările moleculare și atomice, utilizând evenimente mecanice cuantice, cum ar fi tunelarea electronilor, pentru a le permite să aibă loc într-o miliardime de secundă sau mai puțin. De fapt, plantele au devenit „computere cuantice” cu mult înainte ca noi sau chinezii să le dezvoltăm!

Cu toate aceste fluctuații și tulburări, tot acest haos, cum poate exista o stabilitate – sau, de altfel, cum poate exista o viață stabilă? O mare parte din răspuns se află în „Planul” principal pentru toată această activitate celulară și pentru viața însăși: ADN-ul nostru unic.

ADN-ul: un plan pentru a construi o viață mai bună

Viața este un proces extrem de organizat, care în fiecare formă de viață se desfășoară de-a lungul lunilor și anilor – iar ADN-ul este factorul său motor. Din acest motiv, ADN-ul este, de asemenea, o cheie fundamentală pentru a înțelege psihiatria cauzei și modul în care o putem folosi pentru a construi o sănătate mintală mai bună. Deci, ce este exact ADN-ul și cum funcționează?

Acum, recunosc că ADN-ul poate părea o noțiune infinit de complexă pentru a ne innoda mintea. De exemplu, dacă desfacem tot ADN-ul din corpul nostru și îl punem cap la cap, acesta ar putea să se întindă până la soare și înapoi de peste 600 de ori!

Și, deși am putea înțelege că ADN-ul nostru este un simplu „sistem de informații digitale” alcătuit din secvențe de doar patru molecule de nucleotide dispuse în perechi, cum să înțelegem pe deplin că în fiecare dintre celulele noastre umane există 3 miliarde de perechi de nucleotide?

Și cum ne innodam mintea afland de faptul că noi, 7,8 miliarde de oameni, putem arăta și acționa atât de diferit (ia în considerare pentru o clipă cât de diferit ești de frații tăi, de mama ta sau de tatăl tău), totuși, pe tot globul, fiecare dintre noi împărtășește 99,6% din codul genetic – și că individualitatea noastră provine din doar 0,4% din codul respectiv?

Din fericire, în înțelegerea noastră practică a ADN-ului ca plan, nu trebuie să înțelegem enormitatea tuturor acestor lucruri. Pur și simplu, ADN-ul este codul pe care celulele corpului nostru îl „citesc” pentru a se crea și recrea în sine (și prin extensie, pe noi!) Pentru a înțelege mai ușor acest proces, vă încurajez să urmăriți videoclipul de mai jos, care face o un exercitiu de vizualizare a funcționării interioare a celulelor noastre.

După cum veți vedea, genele sunt secțiuni ale ADN-ului care conțin instrucțiuni pentru construirea proteinelor. Aceste proteine ​​- alcătuite din aminoacizi – vor determina în cele din urmă totul, de la culoarea ochilor dvs. până la posibilitatea de a suferi de anxietate, depresie sau alte boli mintale. De asemenea, vor fabrica acele enzime despre care v-am spus mai devreme, care accelerează funcțiile celulare de un miliard de ori.

Pe măsură ce urmăriți și ascultați acest videoclip, s-ar putea să credeți că un proces atât de frumos și mecanic de „schiță” ar putea indica o viziune mecanicistă a vieții și un fel de predeterminism genetic – că soarta noastră este sigilată si ca fiecare dintre acele gene planificate ( „codul” nostru celular) să fie citit și să-și facă treaba. Dar la aproximativ 20 de secunde în videoclip, naratorul prezinta un caz diferit. L-ai prins? „Când gena este pornită …” 🙂

Acum, vizionați din nou videoclipul și luați în considerare acele procese mecanice într-o altă lumină, folosind analogia proiectării și construirii unei case. Orice plan, oricât de complex, poate fi modificat ulterior de către arhitectul său, iar materialele utilizate pentru a face designul său sunt aproape infinite în variația lor.

Și, desigur, există ingineri, dulgheri, instalatori, electricieni, straturi de țiglă și așa mai departe, care pot modifica în continuare designul, colaborând cu arhitectul pentru a face modificări în plan.

În interiorul celulelor noastre, procesul de citire a planului nostru genetic pentru a crea proteinele care construiesc și reconstruiesc eul nostru este unul dintre intrări și ieșiri. Și ghici ce? Aveți un mare cuvânt de spus asupra acelor intrări.

De fapt, tu ești ARHITECTUL DE PLUMB. Deși este posibil să fiți predispus genetic la anumite afecțiuni de sănătate mintală, există nenumărate elemente de intrare care pot spune corpului să pornească sau să oprească anumite gene.

Și aceste intrări, inclusiv de la vitamine și suplimente la macro și micronutrienți, până la medicamente direcționate, până la o simplă alergare dimineața, vin foarte mult în ajutorul dumneavoastră.

Sunteți arhitectul principal al propriei sănătăți … dar aveți ajutoare!

În concluzie, întrucât sunteți arhitectul principal al viitoarei voastre sănătăți mentale și fizice, aș dori să vă prezint o nouă distribuție de „experți în analiza cauzelor profunde” care vă vor ajuta să creați planul și să vă asiste în construirea unei sănătăți mintale mai bune.

„Arhitecții tăi asistenți”, inclusiv psihiatrul, nutriționistul, medicul naturist și alți profesioniști care pot ajuta la „ghidarea” procesului de aducere la viață a planului.

„Inginerii”, inclusiv testarea genetică, evaluarea nutrienților, testarea microbiomilor, sensibilitățile la alimente și evaluarea sistemică a inflamației, alți biomarkeri importanți pe bază de sânge, metilarea ADN și alte teste de îmbătrânire celulară care vă vor ajuta să vă asigurați că, în calitate de arhitect principal, veți avea informațiile trebuie să construiți o sănătate mintală mai robustă și mai rezistentă.

„Constructorii”, care sunt sistemele și procesele celulare prin care puteți începe să implementați proiectarea planului dvs. Aceasta include factori epigenetici, cum ar fi metilarea și acetilarea, care activează și opresc genele, ARN (ca în două vaccinuri COVID) care produce proteinele, mitocondriile care produc energia care alimentează toate procesele celulare și evenimentele subatomice.

„Materialele de construcție” – în timp ce puteți proiecta un plan frumos, rezultatul final depinde foarte mult de materialele pe care le utilizați pentru a le construi.

Materialele de construcție din această serie includ aminoacizi, acizi grași, carbohidrați, atomi, particule subatomice, alte molecule, macronutrienți, micronutrienți, factori inconștienți care își au originea în copilărie, cunoștințe de auto-ajutor, meditație, relații de dragoste și muncă, factori sociopolitici, spiritualitate , și altele.

S-ar putea să vă gândiți în acest moment: „Nu are nicio idee ce îmi cere! Acest lucru este atât de complex și dincolo de înțelegerea mea! Nu sunt om de știință, la ce se gândește? ”

Un pas in fata in aceasta directie, si mai ales daca aveti probleme psihice datorate starilor generate de pandemie, izolare, singuratate este sa faceti o vizita la un psihiatru Mures 2021. Cu siguranta te va ajuta sa treci mai usor peste aceste lucruri.