Puterea de cumparare si pretul unui iPhone 6

Puterea de cumparare si pretul unui iPhone 6

La nivel global, puterea de cumparare variaza foarte mult, fata de pretul unui device iPhone 6. Cauti si tu accesorii iPhone 6? Viziteaza MagazinGsm.ro.

De exemplu, in capitala Indiei New Delhi, o persoana trebuie sa lucreze in medie aproape 360 de ore pentru a putea cumpara un iPhone 6, in timp ce in Zurich timpul de lucru necesar pentru achizitionarea unui astfel de device, este de doar 20 de ore.

Potrivit raportului UBS Prices and Earnings din 2015, raport ce compara puterea de cumparare din 71 de mari orase la nivel global, persoanele din New Delhi au nevoie in medie de 360.3 ore pentru a-si putea permite un iPhone 6, pe ultimele 3 locuri din lume. Un alt oras indian Mumbai, este pe locul 5 cu 349.4 ore.

Raportat la nivel global, timpul de lucru necesar pentru a cumpara un iPhone 6 de 16 GB este cel mai mare la Kiev (capitala Ukrainei) cu o valoare de 627.7 ore. In contrast, locuitorii din Zurich sau New York City au nevoie de mai putin de 3 zile de lucru efectiv, pentru a-si asigura castigul necesar cumpararii unui iPhone 6.

In mod similar, la fel stau lucrurile si cand vine vorba de cumpararea unui Big Mac de la MacDonalds.

Lucratorii din Hong Kong au nevoie de doar 9 minute de munca pentru aceasta, in timp ce oamenii din Mumbai trebuie sa lucreze 40 de minute sau chiar mai mult. Intr-un contrast agresiv, lucratorii din Nairobi trebuie sa lucreze mai mult de 3 ore pentru a-si putea cumpara un Big Mac.

Raportul a luat in considerare achizitionarea bunurilor “consumer” gen Big Mac sau Apple iPhone, deoarece aceste produse au in general aceeasi calitate la nivel global, iar preturile sunt si ele asemanatoare.

Potrivit unui studiu al bancii elvetiene, salariile la nivel global determina si indica nivelul castigurilor. Lucratorii din orasele cu salarii relativ mari (Zurich, Geneva sau Luxembourg) primesc o plata pentru munca lor la o valoare de aproape 19 ori mai mare decat lucratorii din Nairobi, Jakarta sau Kiev. In acelasi timp, valoarea neta a salariilor reprezinta un bun indicator al nivelului de cheltuieli (al salariatului): un lucrator din Zurich va avea de 23 de ori mai multi bani la dispozitie pentru a fi cheltuiti, decat un lucrator din Kiev.

Daca luam plata neta per ora ca un punct de referinta, atunci putem constata ca cele 2 orase indiene – New Delhi si Mumbai – se afla pe ultimele locuri la puterea de cumparare.

Totusi, indienii compenseaza partial aceasta putere foarte scazuta de cumparare, cu un numar mai mare de ore de lucru. In New Delhi de exemplu, muncitorii lucreaza aproximativ 2.214 ore pe an si au doar 26 de zile libere (de sarbatorile anuale), in timp ce in Mumbai se lucreaza 2.277 de ore cu doar 21 de zile libere. Valoarea medie la nivel global, este de 40 de ore de lucru si 4.5 saptamani de vacanta platita.

Hong Kong-ul este in topul orelor muncite pe saptamana, cu peste 50 de ore si doar 17 zile de sarbatoare (libere) anual, in timp ce in Paris oamenii lucreaza doar 35 de ore pe saptamana si au 29 de zile libere platite, anual.