Putem verifica aurul intr-un mod foarte usor?

Putem verifica aurul intr-un mod foarte usor?

Aurul reprezinta practic cel mai valoros metal pretios cunoscut. Din aur se fabrica numeroase bijuterii foarte valoroase care au preturi exorbitante. Dar ce facem cand nu stim daca acesta este autentic sau nu.

Practic cea mai sigura cale de afla este sa duceti piesa respectiva la un bijutier, care va folosi o substanta chimica pentru a realiza un test al autenticitatii aurului. Exista insa si alte metode de a verifica aurul personal. Cum se poate verifica aurul? In general, daca o sa cumparati bijuterii de la un magazin de specialitate, veti primi automat un certificat prin care se atesta compozitia bijuteriei achizitionate.

Insa daca veti primi o bijuterie cadou sau vreti sa cumparati o bijuterie de la o persoana sau o casa de amanet aur care nu inspira incredere, este neaparat necesar sa puteti distinge si singur care este aurul autentic. Dupa standardele americane aurul este considerat fals daca are mai putin de 10 carate.

Numarul de carate este inscriptionat extrem de marunt pe orice bijuterie din aur de la 10K la 24K. Este de la sine inteles ca numarul de karate dicteaza totodata si pretul unei bijuterii de aur.

Primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa verificati aurul cu ajutorul unei lupe. Trebuie neaparat descoperita mica inscriptie care se refera la puritate, uneori putand fi si una cu numarul de carate. In plus, acest test nu este intotdeauna suficient pentru ca multe bijuterii care sunt false au aceste inscriptii, asa ca va mai trebuie cateva trucuri.

Poate fi de exemplu extrem de util sa studiati cu mare atentie si suprafata bijuteriei. Aurul pur are o suprafata omogena, in schimb ce aurul fals prezinta zone decolorate in general pe margini. Unul dintre cele mai utile teste care va va ajuta sa verificati aurul este cel al magnetului. Acesta este extrem de simplu.

In general un magnet cum este cel de frigider adica extrem de slab nu este suficient pentru test, dar este bine ca se opteaza pentru unul mult mai puternic. Aurul nu este un metal magnetic deci nu va fi atras de magnet, altfel avem de-a face cu aur fals. O alta metoda destul de usoara pentru a verifica daca un obiect este din aur se poate face prin masurarea densitatii acestuia. Pare destul de complicat, dar nu imposibil.

Practic nu trebuie decat sa cantariti bijuteria in grame, apoi va trebui sa umpleti o fiola cu apa, notand practic nivelul apei inainte dar si dupa ce veti pune bijuteria in ea. Calculati apoi diferenta intre aceste doua numere, iar pentru a afla densitatea, folositi formula masa/volum.

Practic aurul de 24 de karate are circa  19.3g/ml, ceea ce este foarte mult in comparatie cu oricare alt metal. O metoda extrem de interesanta de a verifica autenticitatea aurului este prin muscarea acestuia. Daca nu se intampla nimic aurul nefiind deteriorat inseamna ca acesta este autentic. Bineinteles ca exista si un neajuns posibilitatea ca dintii sa fie afectati de numeroasele contacte cu metalul.