Prea puţini copii îşi curăţă suficient dinţii şi vizitează regulat stomatologul

O treime dintre preșcolari nu au mers niciodată la dentist și majoritatea părinților cred că nu este nevoie ca un copil să meargă la dentist înainte de a avea trei ani. Cu toate acestea, un sfert dintre copii au carii care necesită plombare înainte de școala primară, iar unul din zece copii necesită o extracție.

Studiile arată, de asemenea, că unul din trei copii nu se spală pe dinți de două ori pe zi și aproape jumătate dintre părinți nu știu că apa de la robinet este mai bună pentru dinți decât apă îmbuteliată.

Ratele cariilor dentare sunt în creștere, în special în rândul copiilor mici. Cariile dentare sunt una dintre cele mai răspândite afecţiuni prevenibile.

Afecţiunea dentară netratată poate provoca infecții cronice și dureri. Acest lucru poate afecta capacitatea unui copil de a mânca, de a se juca și de a învăța și, astfel, are impact asupra creșterii, dezvoltării și calității vieții. Problemele dentare sunt, de asemenea, asociate pe termen lung cu afecţiuni precum bolile de inimă și diabetul.

Mulți părinți nu au cunoștințele de bază pentru a preveni cariile dentare la copiii lor. Alții sunt confuzi atunci când vine vorba de recomandări despre spălarea dinților, dietă și când să se prezinte la medicul dentist pentru un control.

Când un copil ar trebui să viziteze medicul dentist

Copiii ar trebui să viziteze medicul dentist de când încep să le apară dinţii sau la vârsta de 12 luni.

Vizitele timpurii sunt esențiale pentru a oferi părinților sprijin și educație pentru a ajuta la menținerea sănătății dinților și gingiilor copiilor lor, înainte ca dinții să se rupă și să înceapă să provoace probleme.

Cariile dentare se dezvoltă în timp, iar cariile precoce pot fi greu de observat. Începerea controalelor dentare de la 12 luni va ajuta la identificarea oricăror semnale și va permite părinților să facă modificări în dieta și stilul de viață al copiilor. Controalele regulate permit detectarea și tratarea degradării timpurii și evitarea tratamentelor mai complexe și costisitoare.

Când ar trebui copiii să se spele pe dinți?

În timp ce periajul o dată pe zi este mai bun decât deloc, spălarea dinților de două ori pe zi reduce și mai mult șansele de apariție a cariilor. Studiile arată că o treime dintre copii nu se spală pe dinți suficient de des, unul din patru părinți considerând că o dată pe zi este destul.

Medicii stomatologi recomandă utilizarea unei cârpe pentru a curăța gingiile unui bebeluș de la naștere, trecând pe o periuță de dinți cu apă atunci când apar primii dinţi. Se recomandă o cantitate de pastă de dinți pentru copii, de dimensiunea unui bob de mazăre, de la vârsta de 18 luni. Copiii pot folosi pastă de dinți pentru adulți de la vârsta de șase ani. Părinții ar trebui să-i ajute pe copiii care se spală pe dinți până la vârsta de opt ani pentru a se asigura că periajul se face corect.

Majoritatea copiilor vor începe să-și piardă dinții primari, cunoscuți și sub denumirea de „dinţi de lapte”, de la vârsta de șase ani. Ultimii dinţi de lapte cad în jurul vârstei de 12 ani.

Este adevărat că dinții primari sunt temporari, dar aceştia tot trebuie să fie puternici și sănătoși, astfel încât copiii să poată mesteca, vorbi și zâmbi cu încredere.

Aşadar, mergeţi din timp cu ai voştri copii la medicul stomatolog, pentru a preveni formarea cariilor şi alte probleme dentare. La Cabinet stomatologic DentPlus – Crangasi veţi beneficia de servicii de calitate, tratamente individualizate fără durere şi preţuri accesibile pentru zâmbete sanatoase.