Oxigenul hiperbaric – camera monoloc si alte tipuri de camere

Oxigenul hiperbaric – camera monoloc si alte tipuri de camere

Camera monoloc.

O camera de monopol sau camera monoloc, comprima o persoana la un moment dat, de obicei intr-o pozitie inclinata. Gazul utilizat pentru a presuriza vasul este de obicei 100% oxigen. Unele camere au masti disponibile pentru a furniza un gaz alternativ de respiratie (cum ar fi aerul).

Angajatii/asistentii supravegheaza pacientul din exteriorul camerei si echipamentele raman in afara camerei. Numai anumite linii intravenoase si canalele de ventilatie patrund prin corp. Noile camere Duoplace pot detine doua persoane.

Functionarea lor este similara cu cea a unei camere de monopol. Te intereseaza tratamentele cu oxigen hiperbaric? Intra pe UtilariSaloane.ro.

Alte camere.

Doua alte tipuri de camere merita mentionate, desi nu sunt considerate HBOT.

Oxigenul local, sau Topox, este administrat printr-o camera mica, care este plasata peste extremitate si presurizata cu oxigen. Pacientul nu respira oxigenul, nici restul corpului nu este sub presiune. Prin urmare, pacientul nu poate beneficia de cele mai multe dintre efectele pozitive ale HBOT, care sunt sistemice sau apar la un nivel mai profund decat poate patrunde oxigenul local (vezi mai jos sectiunea Fizica si fiziologia hiperbarica).

Topox se bazeaza pe conceptul de difuzie a oxigenului prin tesut la o adancime de 30-50 microni. Aceasta metoda nu trateaza DCS, embolia gazelor arteriale (AGE) sau otravirea cu monoxid de carbon (CO).

O alta problema cu Topox este proiectarea unitatii. Trebuie sa creati o diferenta de presiune intre masina si atmosfera deschisa pentru a comprima masina. Pentru a impiedica scoaterea extremitatilor din masina presurizata, mansonul cutiei trebuie sa se potriveasca foarte bine in jurul extremitatii, creand astfel un efect asemanator turnitelor. Topox nu este acoperit de asigurare si nici nu este aprobat de revista Diabetes Care pentru tratamentul ulcerului piciorului.

Celalalt tip de camera este camera hiperbarica “usoara”, portabila. Aceste vase moi pot fi presurizate la 1,5-1,7 atmosfere absolute (ATA). Acestea sunt aprobate numai de FDA pentru tratamentul bolilor de altitudine. Numarul acestor camere a crescut, deoarece acestea sunt utilizate mai frecvent in indicatiile fara fara prescriptie oficiala (reteta de la medic).

Fizica si fiziologia hiperbarica.

Fizica din spatele terapiei cu oxigen hiperbaric (HBOT) se incadreaza in legile ideale privind gazele. Aplicarea legii Boyle (p1 v1 = p2 v2) este vazuta in multe aspecte ale HBOT. Acest lucru poate fi util cu fenomene embolice, cum ar fi boala de decompresie (DCS) sau embolia arteriala de gaz (AGE). Pe masura ce presiunea este marita, volumul respectivei bule scade. Acest lucru devine, de asemenea, important cu decompresia camerei;

Daca un pacient isi tine respiratia, volumul de gaze prins in plamani supraexpandeaza si poate provoca un pneumotorax. Legea lui Charles ([p1 v1] / T1 = [p2 v2] / T2) explica cresterea temperaturii cand vasul este presurizat si scaderea temperaturii cu depresurizare.

Acest lucru este important de retinut atunci cand tratati copii sau pacienti care sunt foarte bolnavi sau intubati. Legea lui Henry afirma ca cantitatea de gaz dizolvata intr-un lichid este egala cu presiunea partiala a gazului exercitat asupra suprafetei lichidului. Prin cresterea presiunii atmosferice in camera, mai mult oxigen poate fi dizolvat in plasma decat ar fi vazut la presiunea de suprafata.