Optiuni de tratament pentru durerile articulare

Multe simptome ale durerii articulare se dezvolta in timp si, prin urmare, sunt mai putin susceptibile de a primi atentia de care au nevoie suficient de devreme. Daca incepi sa suferi disconfort in articulatii, am compilat o lista cu primele optiuni pe care trebuie sa le stii inainte de a lua in considerare operatia ortopedica.

Evaluarea situatiei

Inainte ca o persoana sa poata evalua eficient toate optiunile pentru tratament dureri articulare, trebuie facuta o evaluare exacta a situatiei. Furnizarea unui raspuns la urmatoarele intrebari va ajuta medicul sa determine care este cea mai potrivita abordare pentru tine.

Simti dureri in timp ce efectuezi activitati de baza de zi cu zi?
Este disconfortul tau un lucru obisnuit care iti limiteaza participarea la activitatile de care te bucuri sau in viata activa zilnica?
Nu poti sa dormi din cauza durerii articulare?
Durerea comuna te-a fortat sa ratezi evenimente importante la care de altfel ai fi mers (de ex. calatorii, participarea la o nunta sau mersul la biserica sau o vizita pe la rude)?
Simti durerile articulare mai mult de o zi pe saptamana?
Ti-ai clasifica durerea ca fiind usoara sau mai semnificativa?
Medicamentele de durere nu mai sunt eficiente?

Daca raspunsul tau a fost “da” la mai mult de trei dintre intrebarile enumerate mai sus, trebuie sa discuti despre optiunile de tratament cu medicul tau. S-ar putea sa fii un candidat calificat pentru operatie.

Daca raspunsul tau a fost “nu” la mai mult de patru dintre aceste intrebari, ar trebui sa poti gestiona durerea articulara prin metode combinate, cum ar fi cele enumerate mai jos. Medicul tau ar trebui sa poata sugera cea mai potrivita abordare pentru starea ta specifica.

Tratamentele pentru durerile articulare se vor concentra, de regula, pe metode de imbunatatire a mobilitatii si de gestionare a disconfortului. Aceste tratamente care tind sa fie cel mai de succes utilizeaza o combinatie de tehnici adaptate la sanatatea, nevoile si stilul de viata ale individului.

Inainte de initierea oricarei strategii de tratament, pacientii trebuie sa revizuiasca optiunile cele mai rezonabile cu medicii lor pentru a identifica modul optim de actiune pentru ei. Optiunile de tratament non-chirurgicale pe care trebuie luate in considerare sunt enumerate mai jos.

Terapie fizica si exercitii fizice

Fizioterapia si exercitiile usoare ofera unul dintre cele mai eficiente si mai putin costisitoare tratamente pentru durerile articulare. Exista mai multe avantaje care vin cu aceasta abordare, cum ar fi …

O imbunatatire a perspectivei generale si a dispozitiei.
O reducere considerabila a durerii.
O crestere a flexibilitatii articulatiilor.
Circulatie mai mare si fitness cardio-pulmonar.

Gestionarea greutatii

Greutatea excesiva este un factor care contribuie la durerea articulara, in special la nivelul soldurilor, genunchiului si articulatiilor care poarta greutatea. Reducerea greutatii corporale intr-un punct mai de dorit va contribui adesea la ameliorarea durerii, precum si la imbunatatirea functiei articulatiei. Pierderea sustenabila a greutatii se realizeaza cel mai bine prin intermediul unei alimentatii sanatoase si al unui exercitiu regulat. Rezultatul reducerii presiunii asupra articulatiilor te va proteja impotriva accidentelor viitoare.

Strategii netraditionale

Cu conditia ca starea pacientului sa nu fie prea grava, exista mai multe metode de ameliorare a durerii si a rigiditatii fara a utiliza medicamente sau a recurge la interventii chirurgicale. Astfel de abordari includ prosoape sau bai calde, piscine incalzite si pachete fierbinti. In unele cazuri, pachete reci (o punga de gheata sau legume congelate infasurate intr-un prosop). Alternarea intre cald si rece la intervale regulate poate, de asemenea, ajuta la atenuarea durerilor articulare.

Medicamente

Medicamente cum ar fi acetaminofen, creme topice, narcotice usoare, corticosteroizi si AINS sunt administrate in mod regulat pentru a atenua durerea si inflamatia articulatiilor. O abordare farmaceutica poate duce numai la o ameliorare pe termen scurt a durerii articulare, prin urmare nu ar trebui implementata ca o gestionare permanenta a durerii. De asemenea, medicamentele nu ofera protectie impotriva deteriorarii suplimentare a articulatiilor.