Nu stii de ce trebuie sa consumi ciorba in fiecare zi? Iata cele mai evidente motive si beneficii!

Nu stii de ce trebuie sa consumi ciorba in fiecare zi? Iata cele mai evidente motive si beneficii!

De ce merita sa mananci supe si ciorbe? Aceasta este intrebarea la care se poate raspunde in fiecare oala plina pana la refuz. In casa multor romani, mama sau bunica pregatea intotdeauna un pranz cu doua feluri. Dar faptul ca acum exista intotdeauna supa sau ciorba nu este doar o traditie. Se gateste acest preparat, pentru ca are un gust bun, este sanatos si ofera membrilor familiei o multime de nutrienti valorosi cu fiecare lingura.

Desigur, o multime de vitamine, mai mult decat in ​​ciorbe, pot fi gasite in legumele proaspete. Dar ciorba este si o portie buna de vitamine si fibre. Este adevarat ca unele dintre vitamine se pierd in timp ce gatesti ciorba, dar daca o servesti mereu cu verdeturi proaspete, pline de vitamine si minerale, acest lucru se schimba. 

Desi este adevarat ca legumele gatite au mai putine vitamine, unele legume beneficiaza de gatit. O rosie prelucrata, de exemplu sub forma de piure, pe baza careia pregatesti o ciorba de rosii, ofera mai mult licopen decat rosiile crude. Licopenul este unul dintre cei mai puternici antioxidanti naturali. Corpul uman absoarbe mai mult din el cand se consuma rosii procesate.

Tratamentul termic serveste nu numai rosiilor, ci si morcovilor. Morcovii fierti au cu 15% mai mult betacaroten decat morcovii cruzi, iar broccoli gatit are cu 30% mai multi carotenoizi decat broccoli crud.

Desigur, legumele fierte vor pierde fata de cele proaspete in competitia pentru cea mai mare cantitate de vitamina C, dar ideea nu este sa mananci legume doar in ciorbe, ci sa ai o dieta variata.

Ciorbele sunt bune in orice perioada a anului. Vara, ele pot fi destul de racoritoare, iar in timpul iernii, pot incalzi un corp inghetat, pe care, de exemplu, caldura din casa nu poate. Se incalzesc si te umplu, oferindu-ti energie ore in sir.

Pe langa faptul ca este satioasa, poate fi si dietetica si delicioasa. Majoritatea legumelor au un continut scazut de calorii. Daca gatesti supa in bulion de legume si o condimentezi cu iaurt in loc de smantana, vei obtine o oala cu ciorba cu continut scazut de calorii.

Ce altceva mai este bun in ciorba? Orice doresti sa-i adaugi. Acest preparat poate fi o sursa excelenta de proteine. O poti servi cu carne sau ou, asa cum este o ciorba de pui a la grec. O poti prepara si cu mazare, fasole sau linte. Aceste legume sunt o sursa excelenta de proteine ​​pe baza de plante.

Ciorba va oferi, de asemenea, carbohidrati si fibre complexe valoroase atunci cand adaugi paste integrale, diferite tipuri de crupe sau orez.

Poate fi inca un lucru este important in supe. Supa este o modalitate excelenta de a contrabanda ingrediente in dieta membrilor gospodariei care nu le plac neaparat. Lintea cu legume? Da … Dar cand crema de legume apare pe farfurii, copiii mananca o farfurie intreaga si nimeni nu este deranjat de lintea din ea (poate pentru ca nimeni nu stie ca este acolo …).

Un alt avantaj al ciorbelor este viteza cu care pot fi preparate. In majoritatea cazurilor, ea se gateste singura, nu trebuie sa stai langa, ci doar sa ai grija de ea din cand in cand. O poti gati cateva 15 minute, de exemplu inainte de a merge la serviciu. Sau o poti face cu o zi inainte si o incalzesti a doua zi si este gata. O poti chiar lua cu tine la lucru – intr-un termos sau intr-o cana termica.

Si mai presus de toate … ciorbele sunt pur si simplu gustoase si atat de diverse incat, dupa parerea tuturor, toata lumea va gasi mai multe decat una care sa se potriveasca gusturilor lor culinare.