Includerea GPS-ului in telefoanele mobile

Includerea GPS-ului in telefoanele mobile

In ultimii ani, GPS-ul a inceput sa fie introdus pe foarte multe device-uri, a devenit un feature standard pe multe produse, de la smartphone-uri la tablete, de la kit-uri gps pentru automobile, la alte gadget-uri cu gps inclus. Daca vrei piese telefoane originale, intra pe AccesoriiGsm.ro.

Piata de device-uri mobile a explodat in ultima perioada si tot mai multe telefoane, smartphone-uri, notebook-uri sau tablete, sunt echipate in ziua de astazi si cu un Gps receiver, dar si software de navigatie, ce permite utilizatorului sa se deplaseze din punctul A in punctul B fara probleme si sa gaseasca cel mai apropiat restaurant de exemplu.

Potrivit Berg Insight, in 2014, s-a ajuns deja la peste 960 de milioane de device-uri la nivel global, care au implementata tehnologie GPS.

Integrarea Gps-ului la interiorul device-urilor mobile s-a confruntat cu foarte multe restrictii, atat din punct de vedere al spatiului disponibil (pe care gps-ul trebuie sa-l imparta cu celelalte componente), cat si din punct de vedere al interferentelor ce pot aparea, etc. Acesti factori, au facut din implementarea gps-ului pe smartphone, o provocare pentru design-eri.

Cu toate astea, inginerii si designer-ii nu s-au dat batuti si au incercat sa creeze dispozitive gps cat mai fiabile, pentru device-urile mobile. In acelasi timp, utilizatorii doresc ca gps-urile instalate pe smartphone-urile lor, sa fie cat mai performante si usor de utilizat.

Asta, necunoscand faptul ca semnalul GNSS dintr-un telefon mobil (care este in general la nivelul de 135 dBm), este destul de slab, mai ales daca antena nu are o putere foarte mare sau este amplasata prost, din cauza design-ului. Cu alte cuvinte, semnalul Gps de pe un telefon este de aproximativ 1000 de ori mai slab ca semnalul principal celular, care este la un nivel de 27 dBm.

Pentru aceste motive, receiver-ele gps de pe telefoanele mobile, sunt deseori imbunatatite folosindu-se alti senzori, precum accelerometrele, giro-compasurile si chiar instrumente de pozitionare cu ajutorul standardului wi-fi, pentru a ajuta functiile principale de navigare ale gps-ului, cand vizibilitatea satelitului si/sau semnalul sunt slabe.

In paralel, tot mai multe tari au inceput sa-si lanseze proprii sateliti pentru navigatiile GPS, acest lucru imbunatatind semnalul GNSS, la nivel global. In afara de satelitii normali pentru GPS lansati pana acum, mai exista si reteaua ruseasca Glonass-M, care dispune de sateliti proprii, dar nu este inca finalizata.

Totusi, avand cel putin 22 de sateliti la dispozitie, Glonass a evoluat destul de mult si vrea sa se afirme pe piata GPS, prin posibilitati de acoperire globala si eficienta crescuta.

Deoarece inclinarea orbitala a sistemului Glonass este mai mare decat cea a sistemului GPS (60 de grade vs. 55), Glonass are capabilitatea de a imbunatati radical semnalul GNSS dar si acoperirea, mai ales in punctele maxime de latitudine geografica. Europa si China, au si ele la randul lor sisteme asemanatoare in dezvoltare – Galileo in Europa si Compass/BeiDou 2 in China.

In Japonia exista deja sistemul de sateliti Zenith, care se ocupa cu acelasi lucru iar in India a aparut sistemul de navigatie GAGAN (Gps-Aided Geo-Augmented Navigation).