Factori care influenteaza aroma de cafea

Iubitorii de cafea stiu ca exista o gama foarte larga de caracteristici pe care le putem gasi in cafea. De la tonurile pamantesti, cum se gasesc in Covim Granbar cafea boabe 1 kg, la arome de fructe dulci, florale sau asemanatoare ceaiului. Exista o gama incredibila de experiente gustative care trebuie traite printr-o ceasca de cafea.

Se pune insa intrebarea ce anume determina aceste caracteristici si aroma cafelei?

Stiinta din spatele aromei de cafea este la inceput

Raspunsul la intrebarea de mai sus nu este deloc unul simplu, stiinta din spatele aromei de cafea fiind inca intr-un stadiu incipient. Abia acum incepe sa intelegem cu adevarat ce se intampla. Cu toate acestea, se cunosc cei mai importanti factori care influenteaza aroma pe care o percem.

Soiul cafelei

Asa cum iubitorii de vin sustin ca soiul de struguri folosit are un impact mare asupra gustului produsului din pahar, la fel, iubitorii de cafea vor sustine ca soiul, varietatea sau combinatiile realizate au o influenta covarsitoare asupra aromei produsului din ceasca de cafea.

Locatia geografica

Indiferent daca vorbim despre vin sau cafea, locatia geografica influenteaza gustul. Astfel, cafeaua din Kenya ar un alt gust fata de cafeaua din Brazilia, iar cafelele din zone apropiate pot avea asemanari. Factorii care, de asemenea, pot influenta gustul cafelei sunt altitudinea, climatul, tipul solului sau topografia.

Practicile Agricole

Poate ca unul dintre cei mai importanti factori sunt practicile agricole ale fermei in care este cultivata cafeaua. Acestea au un impact imens asupra gustului cafelei pe care o bem. Totul, de la utilizarea substantelor chimice pana la modelul de plantare si regimul de culegere afecteaza natura culturii.

Una dintre operatiile cele mai importante este culesul. Cafeaua este mai buna atunci cand este culeasa la o maturitate optima, insa boabele de cafea nu se coc toate intr-un ritm uniform. Acest lucru inseamna ca, pentru a obtine cele mai bune rezultate, boabele de cafea trebuie culese manual, recoltandu-se doat boabele mature intr-un anumit moment.

Deseori cafeaua este culeasa automat, ceea ce inseamna ca produsul final este un amestec de boabe coapte si necoapte. Desi acest procedeu este mai putin costisitor, el nu produce cafeaua de cea mai buna calitate.

Prelucrare

Odata ce boabele de cafea sunt culese, ele trebuie uscate inainte de transport si apoi prajite. Modul in care se realizeza aceste operatii are o influenta uriasa asupra gustului final al cafelei.

Modul de prajire

Modul de prajire are un impact puternic asupra aromelor cafelei. O prajire neadecvata poate ruina gustul cafelei, chiar si a celui mai bun soi. Prajirea este cea care realizeaza intregul potential al cafelei, ea trebuind sa fie facuta corespunzator cu tipul boabelor.

Operatia nu este deloc simpla si necesita reglarea mai multor parametri precum timpul de prajire, temperatura de incarcare, viteza de crestere a temperaturii, viteza tamburului, debitul de aer si viteza de racire. Este un proces care necesita timp si este costisitor, mai ales ca toate loturile de cafea trebuie prajite inainte de a putea fi vandute.

Insa, dupa finalizarea acestui proces, o cafea bine prajita nu este doar buna de baut, ci are si o aroma distinctiva.