In timp ce intelepciunea conventionala poate ii spune unei persoane sa evite bacteriile, unele bacterii pot promova o sanatate mai buna, inclusiv probiotice.
Probioticele sunt microorganisme prezente in mod natural in tractul digestiv, care ajuta la digestie si reduc inflamatia. In timp ce o persoana poate lua un supliment probiotice, exista deasemenea, multe alimente probiotice disponibile. Aflati mai multe despre alimentele probiotice din acest articol.
Probiotice
Desi exista mai multe clase si tipuri diferite de probiotice, unele dintre cele mai frecvente includ:
- Bifidobacterium;
- Lactobacillus;
- Saccharomyces boulardii, care este un tip de drojdie.
Producatorii de alimente pot deasemenea numi probioticele “cultura vie” sau “culturi active”. Multe produse fermentate contin probiotice, ceea ce inseamna ca bacteriile din ele sunt inca in viata.
Adesea, procesul de producere a alimentelor distruge bacteriile vii. Daca un produs este disponibil pe un raft si nu este refrigerat, acesta nu poate contine probiotice vii si active.
Exemple de produse lactate care contin probiotice includ:
- cheddar, gouda sau mozzarella;
- chefir, o bautura probiotica cu lapte;
- lapte traditional (nu trebuie cultivat);
- iaurt.
Nu toate alimentele trebuie sa fie lactate pentru a contine probiotice. Exemple de alte alimente probiotice includ:
- non-lactate;
- proaspete, muraturi acru de marar;
- kimchi;
- kombucha, un ceai fermentat;
- miso;
- natto, un produs alimentar obtinut din soia fermentata;
- varza acra;
- tempeh, un inlocuitor popular de carne;
- apa sau masline tratate cu sare.
Cum sa adaugati mai multe alimente probiotice la dieta dumneavoastra
Exista o gama larga de alimente probiotice disponibile, astfel incat oamenii sa poata include cat mai putini sau mai multi dintre ei in dieta lor, in functie de gusturile lor.
Exemple de modalitati de a adauga alimente probiotice la o dieta sanatoasa includ:
- Bucurati-va de un mic dejun de iaurt probiotic cu fructe de padure, seminte de in si nuci;
- Consumati bauturi bogate in probiotice, cum ar fi kefirul sau kombucha, ca o gustare la mijlocul diminetii;
- Serviti varza acra ca o farfurie laterala la mese principale.
Conceptii gresite despre alimentele probiotice
Exista mai multe conceptii gresite despre alimentele probiotice. Doar pentru ca unele tipuri de alimente pot contine probiotice, nu inseamna ca toate contin. De exemplu, nu toate iaurturile contin culturi vii si active. Cele care contin probiotice sunt clar marcate.
Deasemenea, nu toate alimentele fermentate contin culturi vii. Exemple de alimente fermentate care nu au probiotice includ:
- bere;
- ciocolata;
- paine prajita;
- sos de soia;
- vin.
Acestea si alte alimente ca ele trec prin procesare suplimentara care inactiveaza culturile vii. Exemplele acestor procese includ coacerea, filtrarea sau pasteurizarea.
Oricine are un sistem imunitar compromis, este insarcinata sau urmeaza o dieta speciala din cauza unei afectiuni preexistente, ar trebui sa-i ceara medicului inainte de a manca mai multe alimente probiotice.
Un nutritionist poate fi de asemenea in masura sa recomande modalitati sigure de a incorpora probioticele in dieta unei persoane.