Examen ginecologic – cum se face?

Examen ginecologic - cum se face?

Toate femeile stiu despre examenele ginecologice. Cateodata nuantate de teama pentru fetele tinere. Iata pas cu pas tot ce trebuie sa stii despre acest consult de ginecologie Mures 2021.

Definitie: ce este un examen pelvin?

Examenul ginecologic se refera in mod specific la examinarea sistemului reproducator feminin. Acest test este folosit pentru a verifica daca organele sunt sanatoase si pentru a detecta eventuale boli. Se executa culcat cu fesele la marginea mesei de examinare si picioarele sprijinite pe masa de examinare .

Pentru multe femei in stare generala excelenta, medicul ginecolog este de foarte multe ori singurul medic la care au ocazia sa-l vada pe parcursul anului, asa ca examenul ginecologic trebuie sa fie si un prilej de a face bilantul celorlalte afectiuni pe care le poate prezenta pacienta.

De la ce varsta pana la ce varsta?

Nu exista varsta sa mergi pentru prima data la un ginecolog, este atunci cand apare nevoia. Este adesea o consultatie pentru a avea acces la un contraceptiv, pentru a evoca o intarziere a ciclului menstrual sau pentru orice alta ingrijorare ginecologica.

La 50 de ani si peste, este pusa in aplicare o supraveghere sporita pentru a detecta un posibil cancer de col uterin. In plus, profesionistul efectueaza si palparea sanilor pentru a depista cancerul de san.

Cat de des ?

Frecventa recomandata este aceea a unei vizite anuale, iar in cazul frotiurilor normale, un frotiu la fiecare trei ani pentru a depista eventualele anomalii.

Tipuri de examene ginecologice

Examenul pelvian consta intr-o examinare generala a pacientului, o examinare abdominala, o palpare a sanilor, o examinare a perineului si apoi un examen pelvian.

Frotiu: definitie, frecventa si rezultate

Sange, urina, col uterin… Frotiul este un examen ginecologic de urmarire in timpul caruia sunt prelevate si analizate celulele din vagin si colul uterin.

Cum este un examen pelvian?

Examenul pelvian depinde de motivul consultarii femeii. Evident, examinarea incepe cu un interogatoriu. Este un moment extrem de important pentru a incerca sa faci screening pentru ca cel mai adesea este un examen de screening, alte patologii care poate nu au nicio legatura cu ginecologia precum hipertensiunea arteriala, precum problemele cu tiroida, problemele cardiace sau altele.

Exista intotdeauna o examinare generala care include cresterea in greutate, tensiunea arteriala, palparea abdominala si palparea sanilor. Examenul pelvian depinde de motivul consultarii femeii. Ca parte a unui screening, trebuie pus un speculum pentru a examina colul uterin, eventual efectuarea unui frotiu de screening cervico-vaginal si examinarea volumului uterin si absenta masei in tuburi sau ovare, fie printr-un examen vaginal, printr-o mica ecografie efectuata rapid care este mai putin invaziva si mai eficienta.

Alte examinari suplimentare pot fi propuse. Pot fi ecografice, radiologice, poate fi o proba bacteriologica. In unele cazuri, poate fi necesar sa se faca biopsii daca exista o anomalie la nivelul colului uterin.

Prima examinare ginecologica: in ce consta?

In general, la prima consultatie nu se efectueaza un examen ginecologic. Cu exceptia cazului in care ceva nu este in regula sau pacientul o cere. Pentru prima examinare ginecologica este adesea o vizita care in esenta face posibila informarea.