Descopera preparatele traditionale de Paste in diferite tari

Descopera preparatele traditionale de Paste in diferite tari

Pastele este o sarbatoare care aduna in jurul mesei familiile de pretutindeni. Pe langa obiceiurile rituale, exista traditii culinare care vor fi interesante de folosit astazi. Diferite tari au propriile feluri de mancare traditionale de Paste, unele dintre ele sunt inevitabil prezente pe masa festiva a fiecarui crestin ortodox..

Meniul de Paste este asociat cu pasca, mielul si ouale colorate. Dar in strainatate, in aceasta zi, se servesc pe masa mancaruri complet diferite. Unii straini pregatesc ceva similar cu prajiturile noastre dulci, altii prefera carnea, iar unii chiar gatesc terci de bere cu inghetata.

Marea Britanie- miel de lapte

In Vinerea Mare, britanicii mananca chifle fierbinti, dulci cu stafide, cuisoare, scortisoara si nucsoara decorate cu un model incrucisat. Potrivit legendei, produsele de patiserie din Vinerea Mare nu se strica un an intreg – la fel ca apa de Boboteaza de la ortodocsi. Si pentru Paste este obisnuit sa se gateasca o friptura de miel de lapte.

Franta – pulpa de miel

Francezii nu sunt dispusi sa renunte la carne de Pasti. Mancarea traditionala este piciorul de miel la cuptor cu ierburi provensale, seminte de chimion, usturoi. Suna chiar delicios! Se orneaza cu fasole verde si cartofi la cuptor.

Germania- miel de paste

Principalul simbol al Pastelui din Germania este iepurele. In ziua de sarbatoare, nemtii coc prajituri cu morcovi de martipan, decoreaza casa cu figuri de iepuras, cumpara iepuri de ciocolata si marmelada pentru copii. Al doilea personaj cel mai popular este mielul. O prajitura dulce de miel din Germania e prezenta pe fiecare masa de Paste.

Romania – cozonac

In toate tarile din sud-estul Europei, preparatele dulci de Paste sunt numite in felul lor. In Grecia, acestia sunt tsureki, in Turcia – cherek, in Bulgaria si Romania – cozonac. Dar, de fapt – acestea sunt aceleasi tipuri de preparate. Cu o singura diferenta: varietatea umpluturilor este limitata numai de bunul simt si imaginatia brutarului.

Cozonacul este o prajitura traditionala romaneasca, moldoveneasca si bulgara facuta de Pasti. Omologul rus este tortul de Paste, cel ucrainean este paska.

Umplutura poate contine nuci, alune, mac, stafide, deliciul turcesc, zahar din fructe (uscat), branza de vaci proaspata (asa se gatesc de obicei de Paste), cacao, marmelada sau o combinatie a acestor ingrediente: nuci si mac seminte, nuci si cacao, stafide cu miere, branza dulce si stafide etc.

Dar, foarte multe gospodine prefera sa lase aceasta sarcina in mana brutarilor si patiserilor cu experienta, de aceea, daca iti doresti sa nu iti lipseasca de pe masa, verifica pret cozonac pe Boromir Market si alege ceea ce este pe placul tau.

Spania – torrija

Chiar si in Saptamana Mare, spaniolii nu isi pot refuza placerea de a manca dulciuri. Nu exista o singura reteta pentru torrijas, fiecare familie le gateste diferit.

Dar principiul general este simplu: feliile de paine sunt imbibate cu miere si condimente in lapte, vin sau lichior; apoi sunt scufundate in ou si prajite. Seamana cu friganelele noastre? Par a fi. Dar nu le spune spaniolilor despre asta daca nu vrei sa le ranesti mandria.

Polonia- mazurca

In Polonia, Pastele nu poate fi imaginat fara o mazurca – o prajitura cu umplutura de fructe sau nuci. Initial, mazurca a fost preparata cu prune si mere, dar portocalele sau lamaile apar in retetele moderne.

De asemenea, este obisnuit sa adaugi migdale sau nuci tocate la umplutura si sa stropesti tortul cu zahar pudra ori sa decorezi cu glazura deasupra.

Grecia – magiritsa

In Grecia ortodoxa, mielul prajit se mananca si de Paste, ca in Franta si Marea Britanie, si painea dulce tsureki, ca in Romania si Bulgaria. In ajunul sarbatorii, in seara zilei de Sambata Mare, grecii pregatesc magiritsa – o supa consistenta cu gulii, sos de ou si lamaie si ierburi.

Acesta este primul fel de mancare din carne dupa Post si este in mod traditional facut din ficat de miel de Paste. Magiritsu se serveste de obicei noaptea, imediat dupa slujba de Pasti.