Afinele sunt fructe foarte gustoase si populare, care isi au originile in America de Nord, insa odata cu trecerea timpului, au inceput sa fie cultivate si in alte regiuni ale lumii.
Nu trebuie sa ne surprinda faptul ca acum se cultiva in mai multe state afine, dat fiind faptul ca acestea au o multime de beneficii pentru sanatate, care au fost descoperite de catre oamenii de stiinta.
Multi dintre acestia numesc afinele drept “super food” sau “superaliment” din cauza compozitiei acestora, despre care vom discuta in cele ce urmeaza.
Informatii nutritionale
O cana de afine proaspete contine:
- 84 de calorii.
- 1,1 g proteine.
- 0,49 g grasime.
- 21,45 g carbohidrati.
- 3,6 g de fibre dietetice.
- 14,74 g zaharuri totale.
- 24% din vitamina C zilnic.
- 5% din vitamina B6 zilnica.
- 36% din vitamina K zilnica.
- 9 miligrame (mg) calciu.
- 0,41 mg fier.
- 114 mg de potasiu.
- 9 mg de magneziu.
- 18 mg fosfor.
- 1 mg de sodiu.
- 0,24 mg de zinc.
- 9 mg de folat.
Afinele contin de asemenea cupru, beta-caroten, folat, colina, vitaminele A si E si mangan. Ca si antocianine, vitamine si minerale, afinele contin o gama variata de compusi fenolici, cum ar fi quercetina, kaempferolul, micricetina si acidul clorogenic. Acestea contribuie la capacitatea antioxidanta a afinelor.
Cantitatile mari de compusi bioactivi plaseaza afinele ridicate pe indicele de densitate nutritiva agregata (ANDI). Acest indice evalueaza alimentele in functie de continutul lor de vitamine si minerale, compozitia fitochimica si capacitatea antioxidanta.
Alimentele cu cel mai multe substante nutritive pe calorii au cel mai mare clasament, iar afinele sunt plasate printre fructele si legumele de top pentru densitatea nutrientilor, cu un scor ANDI de 132.
ANDI este unul dintre mai multe sisteme de evaluare a nutritiei alimentare, dar sunt necesare cercetari suplimentare pentru a determina rolul alimentelor specifice in prevenirea bolilor.
Beneficii pentru sanatate ale consumului de afine
- Mentinerea oaselor sanatoase
Afinele contin fier, fosfor, calciu, magneziu, mangan, zinc si vitamina K. Fiecare dintre acestea este o componenta a osului. Aportul adecvat al acestor minerale si vitamine contribuie la construirea si mentinerea structurii si rezistentei osoase. Fierul si zincul indeplinesc roluri cruciale in mentinerea rezistentei si elasticitatii oaselor si articulatiilor.
Aporturile scazute de vitamina K au fost legate de un risc mai mare de fractura osoasa. Cu toate acestea, un aport adecvat de vitamina K imbunatateste absorbtia calciului si poate reduce pierderea de calciu.
- Sanatatea pielii
Colagenul este sistemul de sprijin al pielii. Se bazeaza pe vitamina C ca nutrient esential si functioneaza pentru a preveni deteriorarea pielii cauzata de soare, poluare si fum. Vitamina C poate imbunatati de asemenea, capacitatea colagenului de a netezi ridurile si de a imbunatati textura generala a pielii. O cana de afine asigura 24% din cantitatea recomandata zilnic de vitamina C.
- Scaderea tensiunii arteriale
Mentinerea nivelului scazut de sodiu este esentiala pentru mentinerea tensiunii arteriale la un nivel sanatos. Afinele sunt lipsite de sodiu. Contin potasiu, calciu si magneziu. Unele studii au aratat ca dietele scazute in aceste minerale sunt asociate cu tensiunea arteriala mai mare. Se considera ca un aport alimentar adecvat al acestor minerale contribuie la reducerea tensiunii arteriale.
Cu toate acestea, alte studii au contracarat aceste constatari. De exemplu, un studiu din 2015 asupra persoanelor cu sindrom metabolic a constatat ca consumul zilnic de afine timp de 6 saptamani nu a afectat nivelul tensiunii arteriale.
- Imbunatatirea sanatatii mintale
Studiile recente pe populatie au aratat ca consumul de afine este conectat la declinul cognitiv mai lent la femeile in varsta.
Studiile au descoperit de-asemenea faptul ca, pe langa reducerea riscului de deteriorare cognitiva, afinele pot imbunatati si memoria pe termen scurt si coordonarea motorie a unei persoane.