Date tehnice privind actuatorul termic

Date tehnice privind actuatorul termic

In cazul in care din intamplare ati auzit discutandu-se despre un actuator termic insa nu stiti cu exactitate ce este acesta, in continuarea acestui articol veti putea descoperi mai multe date tehnice interesante despre acesta.

Functie termica

Actuatoarele termice sunt motoare neelectrice care produc miscare liniara la schimbarea temperaturii. La cresterea temperaturii, materialul sensibil la temperatura din interiorul actuatorului termic se extinde prin impingerea pistonului la lungimea proiectata. Atunci cand temperatura scade materialul sensibil la temperatura in interiorul controlerelor termice sau contracteaza, oferind spatiu pentru ca pistonul sa se intoarca.

Precizie

Performanta servomotorului este masurata prin cantitatea de distanta pe care pistonul o deplaseaza spre exterior. Se masoara distanta in mii de centimetri (.001 “) si se poate asigura o precizie la fel de mare ca cinci milimi de un inch (.005”).

Arborele de deplasare a pistonului

Servomotoarele termice pot deplasa pistonul la orice lungime intre .015 “si .500” Deplasarea pistonului este denumita “Stroke” sau “Motion”.

Temperatura de functionare

Actuatoarele termice se pot actiona la orice temperatura cuprinsa intre 30F – 300F (86C – 572C). Pur si simplu alegeti o temperatura de actionare atunci cand doriti ca servomotorul sa functioneze intre intervalul mentionat.

Configuratii nelimitate

Cu intervalul de temperatura disponibil si intervalul de deplasare disponibil; servomotoare termice pot fi create pentru a se potrivi oricarei calificari de sistem. Indiferent daca doriti sa aveti o miscare scurta la o anumita temperatura sau o gama variabila lunga, un actuator termic este optiunea perfecta si fiabila pentru sistemul dvs.

Optiuni de montare

Exemplele de actionare termica pot fi prelucrate pentru a se incadra in aplicatia dvs., canelurile snururilor, orice tip de filet si orice alt sistem de montare solicitat de dvs. se poate adapta usor la actuatoarele termice. Extinderea termica tipica cu dispozitivele de actionare termice poate fi reprezentata ca o curba de dilatare, pe masura ce temperatura creste deplasarea pistonului.

Atunci cand servomotorul termic este racit, pistonul se retrage, dar apare o intarziere; acest decalaj este numit histerezis. Se poate inginera actuatorul dvs. termic sa se extinda termic la orice curba de temperatura de care aveti nevoie si sa controlati histerezisul pentru a se potrivi nevoilor dumneavoastra.

Histerezisul nu este considerat un aspect negativ cu acest tip de tehnologie, ci este considerat un instrument valoros pentru a adauga controlul aditional.

Ei bine, daca acum cunoasteti si cateva date tehnice importante despre actuatorul termic, in continuare va vom prezenta un exemplu de actuator termic de la Salus.

T30NC24 este un actuator pentru distribuitoare, care se foloseste in sistemele de incalzire. Inainte de a fi instalat, actuatorul se afla in pozitia normal deschis, iar dupa ce acesta deja este montat, urmeaza sa se scoata piedica, iar in acest fel actuatorul devine normal inchis.

Caracteristici ale actuatorului T30NC24:

  • Functia First-Open
  • Cursa de maxim 6 mm
  • Instalare usoara
  • Forta generata este de 100 N
  • Indicator de stare inchis/deschis
  • Alimentare 24 V

Acum ca deja cunoasteti si un exemplu de actuator, si ii cunoasteti si caracteristicile, nu va ramane altceva de facut decat sa va indreptati atentia spre Salus, pentru a alege unul.