Cum se efectueaza biopsia de san?

Cum se efectueaza biopsia de san

Cand o leziune suspecta este detectata la un san in timpul unei mamografii, sunt necesare examinari suplimentare intr-un centru senologie Cluj pentru a determina daca este sau nu cancer. Pentru aceasta, se ia o mostra a leziunii, adica o biopsie.

Este imposibil sa stii doar dintr-o mamografie daca o leziune este sau nu canceroasa. Pentru aceasta, este necesar sa se studieze tesutul leziunii direct la microscop, ceea ce face posibil sa se vada daca celulele canceroase sunt prezente sau nu. Prin urmare, este necesar sa se preleveze o proba de tesut.

Exista doua tehnici de prelevare a probelor prin piele (cunoscute si sub denumirea de prelevare percutanata):

  • aspiratie cu ac fin,
  • microbiopsie

Prima se realizeaza cu un ac simplu care face posibila prelevarea catorva celule la nivelul anomaliei. Aceasta tehnica de aspiratie cu ac fin este rapida si usoara, cu toate acestea, nu este la fel de fiabila ca o microbiopsie, motiv pentru care in prezent este utilizata mai rar.

Pentru microbiopsie, se foloseste un ac special care este pilotat de un „pistol”. Acul este conceput pentru a taia o proba de tesut care este apoi returnata in acelasi timp in care acul este retras. Examenul dureaza aproximativ douazeci pana la treizeci de minute. Se preleveaza mai multe probe.

Pentru macrobiopsie, acul folosit este mai mare si permite efectuarea mai multor prelevari  importante si mai numeroase. Durata examenului este de aproximativ o ora. Microbiopsia si macrobiopsia se efectueaza sub anestezie locala si nu necesita spitalizare.

Biopsie ghidata cu ultrasunete

Principiul: aceasta tehnica este in general aleasa atunci cand leziunea este clar vizibila la ecografie. Medicul il foloseste apoi pentru a ghida acul care este folosit pentru a preleva proba.

Interventia in practica: odata ajunsa in camera de radiologie, pacienta se intinde pe spate pe masa de interventie, fara camasa. Se efectueaza o ecografie pentru a gasi locatia precisa a leziunii. Apoi se injecteaza un produs anestezic local. Se face apoi o mica incizie de cativa milimetri pentru a introduce acul.

Progresul sau catre leziune este monitorizat in mod constant pe ecranul cu ultrasunete. Odata ce acul a ajuns la leziune, se preleveaza una sau mai multe probe de tesut. Acul este apoi retras si tesuturile recuperate pentru a fi trimise la laboratorul care va efectua analizele. Datorita anesteziei, trecerea acului si a probelor sunt nedureroase.

Biopsie stereotaxica

Principiul: este vorba de ghidarea progresiei acului de prelevare gratie mamografiei. Aceasta tehnica este utilizata in general atunci cand mamografia arata o anomalie: masa, microcalcificari…

Operatia in practica: in camera de radiologie, pacienta se intinde pe burta pe masa de examinare, fara camasa. Masa are o deschidere prin care ii trece pieptul. Acesta din urma este apoi comprimat, asa cum este cazul unei mamografii conventionale.

Se efectueaza radiografii pentru a gasi leziunea si se injecteaza un produs anestezic local.

Acul este apoi introdus in san printr-o mica incizie de cativa milimetri pana la leziune. Se preleveaza apoi mai multe probe, acul rotindu-se. Odata scos acul, probele sunt extrase din acesta si apoi trimise la laboratorul de analize. Datorita anesteziei, trecerea acului si a probelor sunt nedureroase.