Va mai amintiti de perioada copilariei, o perioada in care mamele voastre si in mod special bunicile, faceau in fiecare week-end in cuptor paine si cozonaci?
Va amititi cat de mult asteptati sfarsitul de saptamana pentru a merge din nou la bunici, pentru a manca din nou cozonac proaspat? Femeile care locuiau la bloc de obicei faceau la sfarsit de saptamana cozonaci sau cornulete. Unele faceau turta dulce, in timp ce multe femei alegeau sa faca torturi.
Multe gospodine faceau un tort nuci delicios in vremea respectiva, un tort care atata era de gustos incat cand se aduna toata familia la masa, tortul era mancat in timp record. Rar cand ramanea tort si pe mai tarziu.
Ei bine, timpul a trecut, bunicutele noastre nu mai sunt printre noi, iar mamele au devenit atat de ocupate, incat nu mai au timpul liber sa faca torturi si prajituri. Sotiile sau iubitele sunt ocupate cu joburile, deci este greu ca femeile sa mai faca tort nuci sau alt tip de tort in zilele noastre.
Daca totusi, ai ceva timp liber si vrei sa incerci sa faci un astfel de tort, probabil nu mai ai reteta de la bunica sau de la mama ta, asa ca in continuare vei descoperi o reteta originala. Incearca aceasta reteta, si cu siguranta nu vei regreta.
Pentru a face blatul unui astfel de tort vei avea nevoie de 200 de grame de faina, 4 oua, 220 de grame de zahar, 100 de grame de nuci macinate, o jumatate de pliculet de praf de copt (5 grame), si 10 linguri de apa.
Pentru a face crema acestui tort, vei avea nevoie de 200 de grame de unt, 1 esenta de vanilie sau de rom, 300 de grame de zahar, 250 grame de nuca macinata si 6 oua.
Pentru a decora prajitura, vei avea de-asemenea nevoie de nuca macinata, si de jumatati de miez de nuca.
Ei bine, acum ca ai vazut care sunt ingredientele de care ai nevoie, cu siguranta trebuie sa stii si cum se prepara un astfel de tort. Asadar, tapeteaza o forma cu diametrul de aproximativ 26 cm, cu hartie de copt, si intre timp preincalzeste cuptorul la temperatura de 180 de grade Celsius.
Pentru a face blatul, trebuie sa separi ouala in prima faza. Bate galbenusurile cu cele 10 linguri de apa calda/fierbinte si cu zaharul. Faina o vei amesteca apoi cu praf de copt, si se vor cerne, dupa care se vor adauga si acestea compozitiei cu galbenusuri, apa si zahar. Se adauga si nucile macinate.
In ceea ce priveste albusurile cu spuma, trebuie sa le bati cu praf de sare. Apoi toarna aluatul in tava de copt, si se lasa la copt aproximativ 30 – 35 de minute. Cand blatul este copt, il scoti din cuptor, il lasi sa se raceasca si apoi il feliezi pe doua niveluri.
In ceea ce priveste crema, pune ouale intregi alaturi de zahar la bain-marie. Se lasa pe aburi si in primele 5 minute se amesteca din cand in cand, dupa care timp de 10 minute se amesteca fara oprire, pana cand se ingroasa. Apoi, se ia compozitia, si dupa ce se racorestee se adauga nucile macinate, si esenta de rom sau de vanilie.
Untul il trebuie mestecat cu mixerul. Apoi, in compozitia de unt se adauga cate o lingura din compozitia de nuca si se mizeaza, pana cand la final se obtine o crema foarte apetisanta.
Apoi se imparte crema in doua pentru fiecare parte de blat, se intinde crema dupa care se suprapun bucatile de plat. Apoi, vei nivela ultimul strat cu crema, iar deasupra vei adauga bucati de nuca si miez de nuca.
Aceasta este asadar reteta unui tort cu nuci. Daca ti se pare greu de facut, poti alege sa comanzi un asemenea tort de la Boromir Market. Nu vei mai petrece timp in bucatarie, si cu siguranta vei iesi mai ieftin decat sa cumperi atatea ingrediente. Plus de alta, gustul unui tort de la Boromir este delicios.