Cum pastram in conditii bune rulmentii

Cand vorbim de durata de viata a rulmentilor, aceasta este afectata de o multitudine de parametri ce nu pot controlati de producatori. Montarea, temperatura, expunerea la mediul inconjurator, puritatea lubrifiantului, dar si curentii electrici care ii parcurg sunt elemente ce nu tin de producatori.

Temperatura si structura micro-suprafetei sunt doi factori ce determina cantitatea de frictiune la contactul dintre partile solide. Sunt insa elemente si campuri care reduc frictiunea, in timp ce cresc vitezele. Rezistenta si mobilitatea sunt alte doua elemente ce ajuta la determinarea cantitatii de incarcatura pe care tipul de rulment o poate purta.

De asemenea, factorii de aliniere pot juca un rol major in uzura si rupere, insa aceste incoveniente pot fi corectate cu ajutorul semnalizarii pe computer si non-frecarea tipurilor de rulmenti cum ar fi levitatia magnetica si presiunea campului de aer. O gama larga de rulmenti necesita mentenanta periodica care are scopul de a preveni esecul prematur, insa sunt si rulmenti care necesita foarte putina atentie.

Rulmentii care sunt nesigilati pot fi lubrifiati cu ajutorul unui pistol cu unsoare ori cu o cana de ulei. Inainte de 1970, rulmentii sigilati nu se regaseau la multe dintre masini, iar ungerea si gresarea erau activitati mai frecvente decat sunt astazi. Durata de viata a rulmentilor este, de cele mai multe ori, mai buna in cazul in care se pastreaza cald si lubrifiat corespunzator.

De exemplu, rulmentii dintr-o banda rulanta de la un zdrobitor de pietre sunt expusi in mod continuu la particule dure si abrazive, iar din acest motiv curatarea este in zadar avand in vedere ca are un pret foarte ridicat, iar rulmentii se vor contamina imediat dupa ce banda va reporni. Prin natura sa, lubrifierea ofera o curatare limitata prin dislocarea uleiului si grasimii vechi cu o incarcatura proaspata.

Un catalog rulmenti este alegerea potrivita in cazul in care doriti sa alegeti ceva si va este mai usor sa apelati la aceasta varianta. Este mult mai simplu sa vedeti modelul si sa mergeti in magazin pentru a-l comanda decat sa petreceti cateva minute bune pentru a viziona fiecare model in parte. Fiecare magazin auto pune la dispozitia clientilor un astfel de catalog, tocmai pentru a veni in sprijinul clientilor. Iar ceea ce nu stiti, intrebati un profesionist care va poate face alegerea mult mai usoara.

Ce sunt rulmentii cu element rulant

Din punct de vedere al uzurii, acest tip de rulmenti se uzeaza usor din cauza contactului metal-metal care duce la crearea unei avarii in cursa exterioara, interioara si la bila. Este totodata o componenta foarte vulnerabila, avand in vedere ca este de multe ori sub incarcatura mare si la viteze mari. Frecventele naturale ale rulmentului cu element rulant in conditiile in care lipsesc granitelor este 3 kHz.