Cum facem protejarea bateriei telefonului?

Cum facem protejarea bateriei telefonului?

Trebuie stiut de la bun inceput ca majoritatea accesoriilor pentru telefoane sau tablete nu reprezinta un simplu moft, acestea fiind indispensabile unor asemenea dispozitive.

Bateriile smartphone-ului sau tabletei reprezinta accesorii telefoane fara de care dispozitivul respectiv nu ar putea fi functional. Spre deosebire de bateriile telefoanelor cu tastatura clasica care de obicei au o durata de viata foarte mare, bateriile telefoanelor inteligente de azi sau tabletelor au o durata de viata scazuta, deoarece acestea trebuie sa faca fata unor necesitati tot mai mari (Internet, jocuri care ocupa un spatiu tot mai mare si sunt tot mai performante, diverse aplicatii), toate acestea epuizand bateria mult mai repede decat ne-am fi dorit.

Autonomia tot mai scazuta a acestor baterii nemultumeste utilizatorii de smartphone-uri sau de tablete. De obicei un smartphone de top nu rezista mai mult de o zi fara a fi incarcat la o priza, iar o tableta sau un laptop nu rezista decat cel mult 8 ore.

Toate aceste gadgeturi vor trebui incarcate din ce in ce mai des pe masura ce uzura bateriei creste, aceasta nemaiputand stoca energie suficienta o data cu trecerea timpului. Aceste cicluri de reincarcare a bateriilor pe termen lung, le intalnim in special la bateriile Li-Ion (litiu-ion), acestea fiind de departe cele mai utilizate la gadgeturile pe care le folosim zi de zi.

Aceasta tehnologie nu este cea mai eficienta, dar reprezinta un compromis intre dimensiunea, greutatea si performanta bateriilor Li-Ion sau a celor Li-Po (litiu-polimer). Pentru a reusi pastrarea in conditii optime a acumulatorului 2-3 ani trebuie sa respecti cateva reguli de baza.

Teoretic, principiul de utilizare a acestor doua tipuri de baterii Li-Ion si Li-Po ar trebui sa asigure functionarea permanenta. Dar datorita ciclurilor de incarcare-descarcare, a modului de depozitare si a temperaturii ambiante, durata de de viata a acestora scade semnificativ.

Cel mai important lucru de stiut este modul in care este incarcata bateria. Aceasta nu trebuie lasata sa se descarce complet, pentru ca astfel exista riscul ca aceasta sa nu mai poata fi incarcata la capacitate maxima.

Acest lucru este valabil la ambele modele de baterii, Li-Ion si Li-Po, dar mai ales la ultimul. Este de preferat sa incarci bateria cand aceasta are circa 20% autonomie. Nu este important daca bateria este incarcata 100% sau este incarcata mai putin, deoarece acest lucru nu afecteaza performanta smartphone-ului sau a tabletei.

Procesul acesta de incarcare-descarcare al unei baterii poarta numele de ciclu. In general marii producatori cum ar fi Apple, Microsoft, Samsung, stipuleaza ca o baterie are circa 300-500 de asemenea cicluri, dar acestea se pot inmulti datorita incarcarii mult mai dese a acestora. De regula durata de viata a bateriei Li-Ion sau Li-Po este exprimata in ani, insa nu este la fel de relevanta ca numarul de cicluri.

Durata de viata a bateriilor nu este dictat doar de cicluri, fiind influentate de temperatura la care functioneaza cat si de modul in care acestea sunt depozitate.

Acestea ar fi pe scurt cateva din modalitatile de a proteja o baterie de smartphone, tableta sau laptop.