Cum au ajuns rafturile in casele tuturor?

Cum au ajuns rafturile in casele tuturor?

De-a lungul istoriei rafturile au fost mult mai dezordonate decat sunt astazi. Inainte sa poata depozita carti, acestea au continut pergamente. In secolul I inainte de Hristos, Atticus i-a imprumutat lui Cicero doi asistenti pentru a ii construi rafturi pentru colectia sa.

„Oamenii tai mi-au infrumusetat biblioteca cu munca lor. Nimic nu ar fi putut arata mai bine decat acele rafturi.”a spus Cicero. Dar o data cu aparitia  volumelor, rafturile deschise au decazut din punct de vedere estetic, moda vremii fiind depozitarea in cutii ce puteau fi folosite nu doar la depozitare, cat si la transportul lor.

Pentru urmatorii 1400 de ani, Henry Petroski, profesor de inginerie si istorie la Universitatea Dukes, remarca in „Cartea de pe raft”, ca volumele erau depozitate in orice fel, exceptand pozitia verticala cu cotorul in exterior. Alte insemnari ale vremii indica asezarea lor orizontala sau cu cotorul in interior.

In Evul mediu, cand manastirile erau librariile publice, cartile erau frecvent scrise si transcrise de catre calugari. Pentru o pozitie cat mai potrivita acestia isi inclinau birourile, legand cartile de acestea. Problema insa aparea cand se dorea studierea in acelasi timp a doua carti legate adiacent: lanturile se incurcau si faceau zgomot, coatele se loveau.

Astfel a fost introdusa depozitarea verticala a cartilor. In acest fel una putea fi scoasa fara a le deranja pe celealte. Aceasta schimbare s-a produs gradual si totusi cartile erau inca orientate cu cotorul in interiorul raftului, ele putand fi identificate dupa un desen care se afla pe paginile lor. Primul cotor inscriptionat dateaza din 1535 si abia de atunci s-a inceput aranjamentul cu care suntem obisnuiti astazi.

Trendul cartilor expuse a fost introdus de catre Edward Bernays care a convins persoane publice sa vorbeasca despre importanta cartilor pentru o civilatie si apoi a convins arhitectii, constructorii si designerii interiori sa construiasca si sa amenajeze case cu rafturi incorporate, considerand ca „acolo unde sunt rafturi, vor fi carti”.

Doua decade mai tarziu The New York Times a publicat un supliment 65 de moduri in care sa iti decorezi casa cu carti pentru a sarbatorii modul in care rafturile au revolutionat lumea. Pentru a iti pastra cartile in rafturi cat mai prietenoase care sa le protejeze iti recomandam rafturi metalice.

Desi lemnul , in special stejarul, sunt cel mai des preferate atat din punct de vedere estetic si economic, acestea elimina substante acide sau alcaline care in timp pot distruge calitatea volumelor tale pretioase. Rafturile metalice ofera un aer modern si datorita soliditatii lor nu se vor curba in timp datorita greutatiilor ridicate.

Un model deschis este recomandat intrucat va oferi un bun pasaj al circulatiei aerului, prevenind aparitia mucegaiului. Se recomanda ca rafturile sa fie bine prinse de pereti, dar daca este posibil sa se incerce evitarea amplasarii acestora de catre peretii evteriori. Deasemenea raftul cel mai de jos ar trebui situat la minimul 6 centrimetri fata de podea.

Pentru a iti evidentia colectia de carti le poti grupa dupa culori sau folosi coperti a caror nuante contrasteaza cu cea a incaperii. Lumina este importanta si de aceea recomandam amplasarea de spotlighturi fie ca sunt in tavan sau incorporate in rafturile metalice.