Cum alegi sortimentul de cafea care care ti se potriveste

Cafeaua este o bautura speciala, energizanta care produce bucurie si contribuie la mentinerea sanatatii in stare optima. Multi dintre noi suntem de parere ca ceasca zilnica de cafea este una dintre placerile nevinovate care fac viata mai frumoasa.

Si pe buna dreptate, cele mai interesante povesti si intamplari se dezvaluie in jurul acestei bauturi; “la o cafea” se pot forma legaturi de suflet sau parteneriate stranse, sau pur si simplu se elibereaza tensiunea acumulata peste zi.

In conditiile in care sortimentele si varietatile de cafea sunt atat de numeroase alegerea cafelei perfecte este o adevarata provocare. Preparata acasa, la cafenea, in oras sau la un magazin de cafea, gustul si mireasma licorii minune sunt elementele care ne deschid simturile, deci principalele detalii pe care le analizam cand achizitionam  sortimentul de cafea.

Nu doar tipul este important ci si metoda de preparare si ingredientele adaugate. In randurile urmatoare incercam sa descoperim cum alegem cafeaua pe care o transformam in bautura atat de indragita.

Arabica, Robusta,  Liberica sau Maragogype?

Primul aspect  pe care trebuie sa il verifici cand intri intr-un magazin de cafea este legat de soi. Cele mai cultivate patru sortimente din lume sunt Arabica, Robusta, Liberica si Maragogype, si fiecare dintre acestea au particularitati specifice.

Arabica este sortimentul cel mai cultivat, si mai raspandit. Este soiul cel mai aromat, cu note fructate intense si aciditate ridicata si este mai raspandit in America Centrala, America de Sud, Etiopia si Tanzania, unde clima este mai prielnica cu veri uscate si iernile blande.

Robusta al doilea cel mai consumat sortiment din lume si se remarca prin tarie, corpolenta si putere. Aroma cafelei Robusta este mai putin intensa, de aceea licoarea impresioneaza prin aciditate scazuta, gust putin astringent si parfum intens.

Arborele este mai rezistent la variatii de temperatura, boli si daunatori si este cultivat cu precadere in regiunile joase din Africa, India, Congo si  Indonezia. Boabele de cafea robusta pot fi gasite in orice magazin de cafea prajite, macinate sau sub forma de cafea solubila.

Liberica este un sortiment ce creste in zonele de campie din America de Sud si Africa. Arborele este foarte rezistent la conditii climatice extreme, insa boabele obtinute nu sunt cele mai aromate, de aceea este si mai putin atractiva.

Maragogype este un soi apreciat pentru produce boabe cu aroma placuta si intensa de dimensiuni mari, insa caracteristicile acestora sunt influentate direct de particularitatile solului in care sunt cultivati arborii. Intrucat planta este foarte sensibila la conditiile pedoclimatice, nu se dezvolta decat in anumite regiuni: Maragoype, Brazilia, Bahia, Java.

Metoda de procesare si conditiile de prajire, elemente definitorii pentru gust

In prezent sunt folosite trei metode de procesare a boabelor: umeda, uscata si honey. Fiecare imprima anumite caracteristici. Prima, umeda sau spalata, permite boabelor sa isi dezvolte aciditate mai ridicata si sa dezvaluie aromele intense.

Metoda uscata se foloseste in tarile cu deficit de apa si pune in valoare soiul Arabica, caruia ii accentueaza notele fructate. Metoda honey  – semiuscata – este metoda preferata  pentru o cafea cu corpolenta bine echilibrata si aroma intensa.

Etapa de prajirea a boabelor este una definitorie pentru gust. Boabele prea prajite capata aroma amara, neplacuta, pe cand cele putin prajite pot dezvolta mucegaiuri care afecteaza calitatea si caracteristicile boabelor. Pentru a fi considerate perfecte boabele  de cafea trebuie sa se incadreze in una din urmatoarele categorii de prajire: usoara, medie sau intensa.

Boabe, macinata sau instant?

Cand vine vorba de forma finala, trebuie sa tinem seama de modul in care va fi preparata licoarea, dar si de preferinte personale. Un espresso cu aroma intensa se obtine din boabe proaspat macinate, o cafea turceasca din pulbere fina, pe cand un Frappe racoritor din cafea instant bine amestecata. Tie care ti se potriveste?