Cum aleg un scaun potrivit pentru munca la birou?

Cum aleg un scaun potrivit pentru munca la birou?

Alegerea celui mai bun scaun de birou nu este deloc un lucru usor de realizat. Exista o serie de evaluari care trebuie facute inainte de achizitionarea unui scaun pentru munca la birou: principalele lucruri care trebuie evaluate sunt legate de caracteristicile ergonomice ale scaunului si diferenta dintre scaunele simple si cele directoriale.

In acest articol vom incerca sa oferim toate elementele utile pentru a cumpara scaunul de lucru potrivit, bazat pe ergonomia si utilizarea prevazuta.

Caracteristicile unui scaun ergonomic bun

Scaunele de birou sunt un adevarat instrument de lucru pentru cei care trebuie sa stea la birou multe ore. Din acest motiv, este deosebit de important ca scaunul ales sa fie extrem de confortabil, astfel incat sa garanteze bunastarea lucratorului si sa evite aparitia problemelor posturale si a durerilor de spate.

In doua cuvinte, trebuie sa alegeti un scaun ergonomic bun. Aceasta inseamna ca este necesar sa tineti cont de urmatoarele caracteristici esentiale, care permit o postura si confort corect:

  • Mecanism. Este adevaratul motor al scaunului, permite miscarea si performanta si determina greutatea scaunului profesional, care nu trebuie sa fie mai mic de 8/10 kg.
  • Ergonomie. Un scaun ergonomic este echipat cu o serie de elemente, cum ar fi cotierele reglabile, un suport lombar, o captusire si posibilitatea de a fi, de asemenea, reglabil in inaltime.
  • Siguranta. Scaunele de lucru trebuie sa respecte standardul european EN1335 privind cerintele scaunelor de birou, inclusiv prezenta unor roti moi sau dure (in functie de podea), utilizarea de tesaturi ignifuge, rezistente la pete si un sistem sus si jos care sa permita reglarea pe inaltime fara utilizarea butoanelor.
  • Proiectare. Nu este esentiala pentru ergonomia unui scaun, insa in cazul in care proiectarea este asociata cu avantaje pentru bunastarea lucratorului, acest element trebuie luat in considerare. Un exemplu este reprezentat de scaunele cu ochiuri de plasa care, pe langa faptul ca au un design modern, sunt foarte respirabile.

Dupa ce au fost definite principalele caracteristici ale unui scaun de birou bun, este necesar sa se identifice utilizarea prevazuta pentru a decide daca este mai bine sa cumparati un scaun operativ pentru birou, sau un scaun directorial.

Scaune de birou operative

Scaunele operative sunt cele mai frecvente la locul de munca, deoarece acestea sunt cele clasice scaune de birou, concepute pentru angajati, indiferent ca discutam despre cei care se ocupa de supravegherea video, operatori si tehnicieni; adica toti cei care petrec multe ore stand in fata PC – ului.

Este clar ca scopul lor este sa fie confortabile si functionale, pentru a permite lucratorilor sa nu intampine probleme de sanatate legate de postura incorecta in timp. Scaunele de birou operative sunt acoperite cu materiale respirabile, si pot fi cu sau fara cotiere; dar toate trebuie sa aiba un spatar inclinat, roti si posibilitatea de a fi reglate in inaltime.

Dupa cum sugereaza si numele, acestea sunt scaune functionale, in care aspectul prioritar de luat in considerare este forma ergonomica si usurinta de utilizare. Fiind un element al mobilierului de birou, alegerea scaunului operativ trebuie sa raspunda criteriilor de design si estetica, care ocupa totusi locul al doilea in ceea ce priveste ergonomia sa.

Scaun de birou directional

Sunt concepute pentru cei care detin o pozitie de responsabilitate in cadrul companiei: presedinti, manageri de zona si toti cei care ocupa un alt rol decat un simplu angajat. Scaunele executive difera de cele operationale, in principal datorita calitatii ridicate a materialelor si designului elegant si rafinat: unii le numesc si fotolii de birou, pentru a sublinia calitatea tesaturilor si latimea scaunului.

Prin urmare, in scaunele directoriale precum un scaun directorial SIB 72001, elementul predominant este designul in detrimentul ergonomiei, care ocupa locul doi: acestea sunt scaune confortabile, dar care nu au unele caracteristici ale scaunelor ergonomice, precum tesaturile respirabile si suportul zona lombara.

Scaunele directoriale precum un scaun directorial SIB 72001, sunt in general mai mari, confectionate cu tesaturi fine, precum piele sau eco-piele (piele ecologica), si ofera imediat o imagine de autoritate si responsabilitate celor care le ocupa. Nu este o coincidenta ca scaunele directoriale sunt amplasate in biroul managerilor si in salile de sedinte.