Ce trebuie sa stim despre ia nationala romaneasca?

Ce trebuie sa stim despre ia nationala romaneasca?

Ia nationala romaneasca, este cunoscuta sub numele de „camasa cu maneci brodate”, adica este din ce in ce mai mult un tip de imbracaminte reinventat de designeri moderni (romani si internationali), dar care aduce cu sine semnificatia si istoria sa.

Ca si altii, poporul roman se identifica prin hainele traditionale, in special cu simbolul sau cel mai reprezentativ: camasa. „Purtam ie, sa ne identificam cu un ideal de frumusete, bunatate si bucurie populara”, spune Varvara Buzila, profesor universitar.

Materialele, broderiile realizate din benzi ornamentale care cauta un echilibru perfect, sunt toate simbolurile care au o semnificatie mare. Proportiile sunt atent selectate si controlate de mester, iar pozitia fiecarui broderie este stabilita cu precizie maniacala pentru a crea o lucrare magistrala, predata de generatii.

Sensul spiritual al IEi nationale romanesti

Simbolurile magice cusute cu precizie la fiecare lovitura au fost menite sa protejeze purtatorul camasii de spiritele rele, vraji, ghinion. Femeile tinere au mostenit de la bunici sau mame nu numai o tehnica de mestesug popular, ci si rugaciunile care trebuiau pronuntate inainte de inceputul invartirii lanii, tesaturii sau broderieii.

In lucrarea „Costumul popular din Republica Moldova. Practica Ghid “, de la Varvara Buzila, se spune ca IA este cea mai importanta parte a costumului popular, intrucat„ determina compozitia ornamentala, deoarece toate celelalte piese se potrivesc cu camasa in functie de anotimp, ornamente si culori. Cu alte cuvinte, camasa reprezinta transpunerea traditiilor, a anumitor evenimente, a diferentelor sociale si a varstei.

Originile IEi

Termenul adica deriva din latinescul tunicae lineae, o tunica subtire pusa in contact cu pielea. Aceasta imbracaminte a fost numita inca din secolul al VI-lea pe semne in limba latina si in „Glossarium mediae et infimae Latinitatis” de Du Cange, dar nu este posibil sa se stabileasca o data precisa de nastere, chiar daca se presupune ca a fost purtata pentru prima data de atunci Oameni Cucuteni-Trypillian.

Asadar, acestea sunt cateva dintre cele mai importante lucruri de mentionat despre istoria iei nationale romanesti. De mentionat este faptul ca aceasta piesa de vestimentatie cu care romanii se mandresc, este din ce in ce mai cunoscuta si mai apreciata in toate colturile lumii, iar in ultimii ani, nume foarte cunoscute la nivel mondial precum Adele, Alexa Chung, Camilla Alves, Ashley Greene, Halle Berry, Khloe Kardashian, Emma Watson, Katie Holmes, Camilla Belle, Kate Moss, Sharon Stone, Taylor Swift si multe altele au purtat aceasta piesa vestimentara.

De mentionat este faptul ca nu doar femeile poarta ie nationala romaneasca ci si barbatii isi pot indrepta atentia spre o ie nationala. Daca in trecut, barbatii purtau ie in zi de sarbatoare sau cu diferite alte ocazii, astazi domnii pot alege sa poarte o ie barbateasca stilizata in zile de sarbatoare, insa exista si barbati care poarta ia nationala barbateasca in viata de zi cu zi, ca parte a tinutei.

De-asemenea exista restaurante traditionale romanesti, acolo unde personalul poarta ia nationala romaneasca, iar clientii sunt intampinati cu caldura de ospatarii traditionali.

Asadar, acestea sunt cateva lucruri importante pe care trebuie sa le cunoasteti cu totii despre ia nationala romaneasca; o piesa de vestimentatie care duce mai departe cinstea Romaniei in lume, motiv pentru care ia este sarbatorita incepand cu anul 2013 in toate colturile lumii, in data de 24 Iunie, de Sanziene.