Ce sunt fermele organice de lapte?

Succesul unei ferme organice de lapte depinde de capacitatea de a privi la ferma ca un intreg, in loc de o colecție de piese individuale. Produsele lactate organice necesita o abordare diferita, deoarece nu se rezuma doar la ferma convenționala de lactate fara antibiotice,ingrasaminte chimice si pesticide.

Bazele unei ferme organice de lapte durabile reprezinta mult mai mult decat substituirea produselor sintetice cu unele organice-aprobate. Totul incepe de la interconectarea tuturor aspectelor de la ferma si mentinerea ei ca un ecosistem agricol complex si divers.

Aceasta implica un angajament continuu pentru imbunatatirea calitatii solurilor, cultivarea furajelor de înaltă calitate, crestera vitalitatii animalelor, cat si  imbunătățirea calitatii vieții de familie la ferma.

Pentru a asigura succesul pe termen lung, ferma trebuie să fie tratata ca un sistem in care fiecare parte afecteaza pe cealalta si ferma ca un intreg. In  cadrul acestui sistem, in loc de remedieri rapide la probleme individuale, asa cum apar ele, o abordare sistemica urmareste sa dezvolte un plan de management care previne problemele inainte sa apara sau le permite sa fie remarcate si abordate mai devreme.

Multe dintre produsele si materialele disponibile pentru producatorii de produse lactate organice utilizate pentru gestionarea sanatatii turmei, fertilitatea solului și așa mai departe, nu sunt cu acțiune rapida, si pot fi costisitoare. Prevenirea si o abordarea sistemica vor reduce nevoia de aceste intrari scumpe, și, uneori, ineficiente.

Nu există o reteta simpla pentru crearea și gestionarea unei operațiuni de a produce lapte organic de succes; unicitatea fermei in sine asigură ca există tot atatea moduri  cati  producatori de produse lactate ecologice. Succesul fiecaruia depinde de modul in care fermierul gestioneaza resursele natural-umane disponibile pentru a indeplini anumite obiective legate de ferma, familie si de afaceri.

Decizia de a deveni organic, care implica o tranziție care dureaza mai mulți ani, trebuie sa fie luata inconsiderare in contextul experienței si predispoziției agricultorului, obiectivele generale ale fermei, obiectivele familiei ce se ocupa de ferma, ecologia naturala a terenului in cauza, si o intelegere a standardelor ecologice.

Cunoasterea produselor ecologice disponibile,a informatiilor si resurselor este doar inceputul. Capacitatea de a gestiona in mod eficient o ferma necesita cunoștințe tehnice de gestionare si ingrijire  a solurilor, efectivele de animalelor swi plantelor. Este nevoie de abilitati de observare a modificarilor subtile si flexibilitatea de a se adapta la ele.

Producatorii de lapte care fac trecerea la productia organica de astazi au unele avantaje fata de fermieri care au facut acest lucru in urma cu cinci, zece ani. Ei se bucura de o gama mai larga de produse de ingrijire aprobate, si mai multe surse de seminte organice si amendamente legate de sol.

Au acces la medici veterinari cunostinte temeinice si consilieri in probemele legate de sol si cultivare, și mai mulți colegi fermieri organici de la care sa invețe. Exista, de asemenea si un acces mai bun pe piete de lapte lichid organic in mai multe domenii.

Provocari tot raman pentru producatorii de produse lactate organice si cei aflati in  tranzitie. Pretul laptelui organic nu pot creste mereu la fel de repede ca si costurile de producție.

In plus, resursele variaza de la regiune la regiune și, in unele zone, poate fi dificil sa gasesti un medic veterinar bun sau un consilier in problemele lagate de sol si cultivare dar de acum inainte va fi extrem de usor sa gasesti aparatura necesara pentru a-ti usura munca: Proagricol.ro .