Ce se purta intre cele doua razboaie mondiale?

Ce se purta intre cele doua razboaie mondiale?

Perioada dintre cele doua razboaie mondiale, adesea considerata a fi epoca de aur a modei franceze, a fost una de mare schimbare si reformare. Haute couture a gasit noi clienti in randul actritelor de film, femeilor de succes americane, si sotiile si fiicele industrializantilor bogati. Acum au aparut cele mai interesante rochii si haine de dama.

Curand dupa primul razboi mondial, o schimbare radicala a aparut in moda. Coafurile Bouffant au dus la aparitia bobului scurt, rochiile cu trene lungi s-au transformat in rochii pana la genunchi. Corsetele au fost abandonate, iar femeile au imprumutat hainele din dulapul masculin si au ales sa se imbrace ca baietii.

Desi, la inceput, multi artisti au fost reticenti in a adopta noul stil androgin, ei l-au imbratisat din toata inima chiar din jurul anului 1925. O silueta neobisnuita, fara talie, a aparut si agresivitatea a fost atenuata de pene, broderii si accesoriile de lux.

Stilul flapper (cunoscut de franceza drept aspectul “garçonne”) a devenit foarte popular printre femeile tinere. Palaria cloche a fost purtata pe scara larga, iar imbracamintea sport a devenit populara atat pentru barbati, cat si pentru femei, in decursul deceniului, designeri precum Jean Patou si Coco Chanel popularizand aspectul sportiv si atletic.

Coco Chanel a fost o mare figura la moda la acea vreme, atat pentru personalitatea ei magnetica, ca si pentru modelele sale chic si progresive. Chanel a ajutat la popularizarea coafurii bob, a rochiei negre si a utilizarii tricotului pentru haine pentru femei; si, de asemenea, a ridicat statutul de bijuterii pentru costume si tricotaje.

Alti doi proeminenti designeri francezi din anii 1920 au fost Jeanne Lanvin si Jean Patou. Jeanne Lanvin, care si-a inceput cariera de moda in roller milliner, a facut niste haine atat de frumoase pentru fiica sa tanara Marguerite, incat oamenii au inceput sa vrea haine pentru copii, iar Lanvin a inceput sa faca rochiile pentru mamele lor. Numele lui Lanvin apar in anuarul modei de la inceputul anului 1901. Cu toate acestea, in anii 1920 a ajuns la varful popularitatii si succesului ei.

Stilul Lanvin a imbratisat aspectul timpului, cu utilizarea ingeniosa a garniturilor complexe, a ornamentelor orbitoare si a decoratiilor cu margele in culori luminoase, clare, florale care au devenit in cele din urma o marca Lanvin. Pana in 1925, Lanvin a produs multe produse diferite, inclusiv articole de imbracaminte, blanuri, lenjerie, modele de barbati si modele de interior.

Abordarea sa globala la moda a prevazut schemele pe care toate marile case de moda contemporane le-ar adopta ulterior in eforturile lor de diversificare. Stilul lui Jean Patou nu a fost niciodata mainstream, doar plin de originalitate si caracterizat printr-o simplitate studiata care sa le castige faima, in special pe pietele americane. Multe dintre articolele sale de imbracaminte, cu linii curate, motive geometrice si cubiste, amestec de lux si practica.

Modelele Fair Isle au devenit foarte populare pentru ambele sexe. In acest moment, calcaiele erau adesea de peste doi centimetri inaltime si au ajutat la popularizarea incaltamintei cu doua tonuri. Salvatore Ferragamo si André Perugia au fost doi dintre cei mai influenti designeri in domeniul incaltamintei.

Multe stele ale filmului au avut un impact semnificativ asupra modei in anii 1920, printre care Louise Brooks, Gloria Swanson si Colleen Moore. Modelele prospere si prospective ale anilor 1920 au incetat treptat dupa Wall Street Crash din 1929 si s-au succedat unui stil mai conservator. In timp ce aspectul flapper persista in 1930, a disparut rapid dupa aceea, desi palaria in forma de clopot a durat pana in 1933.