Ce este termocuverta

Ce este termocuverta

Tratamentul termic repetat poate fi util pentru pacientii cu depresie usoara, cu pierderea apetitului si psihoze usoare, potrivit unui studiu recent. Exista din fericire si termocuverta ieftin.

“Terapia termica repetata diminueaza pierderea apetitului si disconfortul la pacientii cu insuficienta cardiaca usoara”  spune personalul de la Centrul de asistenta respiratorie si stres in cadrul Spitalului Universitar Kagoshima, Japonia.

Douazeci si opt de pacienti cu depresie usoara, cu oboseala generala, pierderea poftei de mancare si afectiuni somatice si mentale, au fost repartizati aleatoriu intr-un grup de terapie termica sau un grup non-terapeutic. Pacientii din grupul de tratament termic au fost tratati intr-o sauna uscata cu infrarosu la 60 ° C timp de 15 minute si apoi au fost tinuti la odihna la pat timp de 30 de minute o data pe zi, cinci zile pe saptamana, pentru un total de 20 de sesiuni in patru saptamani.

Toti pacientii au fost admisi la spital si au primit mese identice in valoare de 2.000 de calorii pe zi. Acestia au fost cantariti inainte si dupa fiecare sauna. Pierderea in greutate dupa terapia termica a fost considerata transpiratie, iar aceasta pierdere de apa a fost bauta pentru a preveni deshidratarea.

Un sistem de sauna uscata cu raze infrarosii (> 4 metri) a fost utilizat pentru tratamentul termic. Fiecare pacient din grupul de terapie termica, purtand o rochie si lenjerie de corp, a fost plasat intr-o pozitie orizontala pe un pat pentru sesiunea de sauna de 15 minute, apoi s-a mutat intr-o camera mentinuta la 28 ° C (82,4 ° F) si a fost invelit  pentru odihna la pat de 30 de minute. Pacientii din grupul de terapie nontermica au fost plasati intr-o pozitie orizontala pe un pat intr-o camera cu temperatura controlata (24 ° C, 75,2 ° F) timp de 45 de minute.

Tulburarile somatice, foamea si relaxarea s-au imbunatatit semnificativ, iar scorurile privind tulburarile mintale au fost usor imbunatatite in grupul de tratament termic comparativ cu grupul non-terapeutic. Mai mult, concentratiile plasmatice de ghrelina si consumul zilnic de calorii in grupul de terapie termica au crescut semnificativ in comparatie cu grupul de terapie nontermic. (Ghrelina este o peptida care elibereaza hormoni de crestere care stimuleaza consumul de alimente si cresterea in greutate corporala.) Nivelele de norepinefrina au fost usor reduse prin terapie termica.

Utilizarea razelor infrarosii de la distanta in baia de sauna este cunoscuta pentru cresterea temperaturii pielii, a fluxului sanguin si a temperaturii corpului, de baza. Cresterea temperaturii sanguine excita neuronii calzi ai centrului de reglare a caldurii in hipotalamus si inhiba neuronii reci. In plus, acesti neuroni calzi sunt proiectati la neuronii centrelor simpatic / parasympathetic din hipotalamus, influentand sistemul nervos autonom.

Utilizarea temperaturilor ridicate si incalzirea repetata a saunei / postsaunelor pot inhiba nervii simpatici (lupta sau raspunsul la impuls), facand ca nervii parasimpatici (sistemul de odihna si digestie) sa predomine. Incalzirea usoara a intregului corp a cunoscut efecte sedative prin terminatiile nervoase senzoriale, ceea ce ar sugera ca terapia termica repetata ar putea scadea frecventa tulburarilor somatice si mentale prin relaxarea psihosomatica si efecte sedative.