Ce este mamografia si de ce este necesara?

Ce este mamografia si de ce este necesara?

O mamografie este o procedura de examinare cu raze X pentru sani. Aceasta examinare a sanului este efectuata cu scopul de a detecta si a diagnostica bolile de san la femeile care fie au probleme cu sanii, cum ar fi un nodul, durere sau scurgeri mamelonare.

Totodata, pentru o mamografie Cluj pot opta si femeile care nu au probleme de san. Procedura permite detectarea cancerelor de san, a tumorilor benigne si a chisturilor inainte ca acestea sa poata fi detectate prin palpare (atingere).

Mamografia nu poate dovedi ca intr-o zona anormala exista cancer, dar daca ridica o suspiciune semnificativa de cancer, tesutul va fi indepartat pentru o biopsie. Tesutul poate fi indepartat cu ajutorul unei biopsii chirurgicale deschise, si va fi examinat la microscop pentru a determina daca este cancer.

Mamografia a fost utilizata de aproximativ 30 de ani, iar in ultimii 15 ani progresele tehnice au imbunatatit mult atat tehnica, cat si rezultatele. Astazi, echipamentele dedicate, utilizate numai pentru radiografiile mamare, produc studii de inalta calitate, dar reduse in doza de radiatii.

Dezvoltarea tehnologiei mamografiei digitale permite imbunatatirea imaginii mamare, in special pentru femeile cu varsta sub 50 de ani, femeile cu tesut mamar dens si femeile care sunt in premenopauza sau perimenopauza.

Mamografia digitala ofera imagini electronice ale sanilor care pot fi imbunatatite prin tehnologia computerelor, stocate pe computere si chiar transmise electronic in situatii in care este necesar accesul la distanta la mamografie. Procedura de mamografie digitala este practic realizata in acelasi mod ca o mamografie standard.

Cu sistemele de detectare asistata de computer (CAD), o imagine mamografica digitalizata dintr-o mamografie cu film conventional sau o mamografie dobandita digital este analizata pentru a identifica mase, calcificari sau zone cu densitate anormala care pot indica prezenta cancerului. Imaginile sunt evidentiate de sistemul CAD pentru o analiza ulterioara de catre radiolog.

Care sunt diferitele tipuri de mamografii?

Potrivit Institutului National al Cancerului exista:

  1. Mamografie de screening

O mamografie de screening este o radiografie a sanului care se efectueaza pentru a descoperi modificarile sanilor la femeile care nu prezinta semne sau simptome de cancer mamar. De obicei, implica 2 raze din fiecare san. Folosind o mamografie, este posibila detectarea unei tumori care nu poate fi simtita.

  1. Mamografie de diagnostic

O mamografie diagnostic este o radiografie a sanului utilizata pentru a diagnostica modificari neobisnuite ale sanilor, cum ar fi o umflatura (nodul), durere, ingrosarea sau descarcarea mamelonului sau o modificare a dimensiunii sau formei sanilor.

O mamografie de diagnostic se foloseste de-asemenea si cu scopul de a evalua anomaliile detectate pe o mamografie de screening. Este un instrument medical de baza si este adecvat in procesul de schimbare a sanilor, indiferent de varsta unei femei.

Care sunt motivele unei mamografii?

Mamografia se poate efectua fie pentru screening, fie pentru a pune un diagnostic. Femeile cu varsta peste 30 de ani ar trebui sa fie supuse mamografiei diagnostice daca prezinta simptome, cum ar fi o umflatura palpabila, ingrosarea pielii sanilor, descarcare sau retractie a mamelonului, durere a mamelonului sau durere la san.

O mamografie poate fi utilizata pentru a evalua durerile mamare atunci cand examinarea fizica si istoricul medical al pacientei nu sunt concludente. Femeile cu sani densi si / sau foarte mari pot fi examinate cu mamografie, deoarece examenul fizic poate fi dificil de efectuat.

Femeile care prezinta un risc crescut de cancer mamar sau femeile care au antecedente de cancer mamar pot fi examinate in mod obisnuit cu mamografie. Pot exista si alte motive pentru care medicul dumneavoastra va recomanda o mamografie.

Acestea sunt in mare parte cele mai importante detalii prezentate pe scurt despre aceasta procedura de examinare a sanului.