Ce este hipertensiunea arteriala?

Ce este hipertensiunea arteriala?

Hipertensiunea arteriala este o afectiune comuna in care forta pe termen lung a sangelui impotriva peretilor arterei este suficient de mare incat in ​​cele din urma poate cauza probleme de sanatate, cum ar fi bolile de inima.

Presiunea arteriala este determinata atat de cantitatea de sange care iti pompeaza inima, cat si de rezistenta la fluxul de sange din arterele tale. Cu cat sangele iti pompeaza mai mult sange si arterele mai inguste, cu atat tensiunea arteriala este mai mare.

Puteti avea hipertensiune arteriala ani de zile fara niciun simptom. Chiar si fara simptome, deteriorarea vaselor de sange si a inimii tale continua si poate fi detectata. Hipertensiunea arteriala necontrolata creste riscul de probleme grave de sanatate, inclusiv atac de cord si accident vascular cerebral.

Hipertensiunea arteriala se dezvolta in general pe parcursul mai multor ani si afecteaza aproape toata lumea pana la urma. Din fericire, hipertensiunea arteriala poate fi detectata cu usurinta. Si dupa ce stii ca ai tensiune arteriala ridicata, poti colabora cu medicul pentru a o controla.

Simptome

Majoritatea persoanelor cu hipertensiune arteriala nu prezinta semne sau simptome, chiar daca valorile tensiunii arteriale ating valori periculoase ridicate.

Cateva persoane cu hipertensiune arteriala pot avea dureri de cap, respiratie cu probleme sau hemoragii, dar aceste semne si simptome nu sunt specifice si, de obicei, nu apar pana cand hipertensiunea arteriala a atins un stadiu sever sau care poate pune viata in pericol.

Cand sa vezi un doctor

Probabil ca tensiunea arteriala va fi luata ca parte a programarii unui medic de rutina. Adresati-va medicului dumneavoastra pentru a citi tensiunea arteriala cel putin o data la doi ani incepand cu varsta de 18 ani. Daca aveti 40 de ani sau mai mult sau daca aveti 18 pana la 39 de ani cu un risc ridicat de hipertensiune arteriala, adresati-va medicului dumneavoastra pentru a va citi tensiunea arteriala in fiecare an.

In general, tensiunea arteriala trebuie verificata in ambele brate pentru a determina daca exista o diferenta. Este important sa folositi o manseta de brate de dimensiuni adecvate.

Este posibil ca medicul dumneavoastra sa va recomande citiri ale tensiunii mai frecvente daca ati fost deja diagnosticat cu hipertensiune arteriala sau daca aveti alti factori de risc pentru boli cardiovasculare. Copiii cu varsta de 3 ani si mai mari vor avea de obicei masurarea tensiunii arteriale ca parte a controlului lor anual.

Masinile publice de tensiune arteriala, precum cele care se gasesc in farmacii, pot oferi informatii utile despre tensiunea arteriala, dar acestea pot avea unele limitari. Precizia acestor masini depinde de mai multi factori, cum ar fi o dimensiune corecta a mansetei si utilizarea corecta a masinilor. Cereti sfatul medicului dumneavoastra cu privire la utilizarea aparatelor publice de tensiune arteriala.

Factori de risc

Printre cei mai importanti factori de risc ai hipertensiunii arteriale amintim varsta, istoricul familiar, lipsa de activitate fizica, obezitatea sau supraponderalitatea, fumatul, consumul excesiv de alcool, consumul exagerat de sare in dieta sau consumul redus de potasiu in dieta. Stresul si alte afectiuni cronice pot creste la randul lor riscul de hipertensiune arteriala.