Ce este ecografia abdominala?

Ce este ecografia abdominala?

Imagistica cu ultrasunete a abdomenului foloseste unde sonore pentru a produce imagini cu structurile din abdomenul superior.

Se recomanda efectuarea unui eco abdominal Cluj, dat fiind faptul ca, o astfel de procedura este eficienta in ceea ce priveste diagnosticarea durerii sau a distensiei (marirea) si evaluarea rinichilor, ficatului, vezicii biliare, canalelor biliare, pancreasului, splinei si aortei abdominale.

Ecografia abdominala este o procedura sigura inainte de toate, si este de-asemenea o procedura non-invaziva si nu utilizeaza radiatii ionizante.

Aceasta procedura necesita putina sau deloc pregatire speciala. Medicul dumneavoastra va va instrui cum sa va pregatiti, inclusiv daca trebuie sa va abtineti de la mancare sau baut inainte. Lasati bijuteriile acasa si purtati haine libere si confortabile. Vi se poate cere sa purtati un halat.

Ecografia este sigura si nedureroasa. Produce imagini cu interiorul corpului folosind unde sonore. Imagistica cu ultrasunete se mai numeste scanare cu ultrasunete sau sonografie. Foloseste o sonda mica numita traductor si gel plasat direct pe piele.

Undele sonore de inalta frecventa calatoresc din sonda prin gel in corp. Sonda colecteaza sunetele care rasar inapoi. Un computer foloseste acele unde sonore pentru a crea o imagine. Examenele cu ultrasunete nu utilizeaza radiatii (asa cum sunt utilizate in radiografii de exemplu).

Deoarece imaginile sunt capturate in timp real, ele pot arata structura si miscarea organelor interne alecorpului. De asemenea, o ecografie abdominala poate arata sangele care curge prin vasele de sange.

Imagistica cu ultrasunete este un test medical neinvaziv care ajuta medicii sa diagnostice si sa trateze conditiile medicale. O ecografie abdominala produce o imagine a organelor si a altor structuri care se afla in abdomenul superior. Un studiu cu ultrasunete Doppler poate face parte dintr-o examinare cu ultrasunete abdominala.

Ecografia Doppler este o tehnica ecografica speciala care evalueaza miscarea materialelor in organism. Permite medicului sa vada si sa evalueze fluxul de sange prin artere si vene in organism.

Care sunt unele utilizari comune ale procedurii?

Imagistica cu ultrasunete abdominala este realizata pentru a evalua:

 • rinichii
 • ficatul.
 • vezica biliara.
 • conductele biliare.
 • pancreasul.
 • splina.
 • aorta abdominala si alte vase de sange ale abdomenului.
 • Ecografia este utilizata pentru a ajuta la diagnosticarea unei varietati de afectiuni, precum:
 • dureri abdominale sau distensie (marire).
 • functie hepatica anormala.
 • marirea organului abdominal.
 • pietre la rinichi.
 • calculi biliari.
 • un anevrism aortic abdominal (AAA).

In plus, ecografia poate fi utilizata pentru a oferi indrumari pentru biopsii. Imaginile cu ultrasunete Doppler pot fi de ajutor pentru ca medicul sa vada si sa evalueze:

 • blocaje ale fluxului de sange (cum ar fi cheagurile).
 • ingustarea vaselor.
 • tumori si malformatii vasculare congenitale.
 • flux de sange redus sau absent la diferite organe, cum ar fi testiculele sau ovarele.
 • cresterea fluxului sanguin, ceea ce poate fi un semn al infectiei.

Cum trebuie sa ma pregatesc?

Purtati haine confortabile, care se potrivesc. Este posibil sa fie nevoie sa eliminati toate hainele si bijuteriile din zona care urmeaza sa fie examinate. Vi se poate cere sa purtati un halat in timpul procedurii. Pregatirile depind de tipul de ultrasunete pe care il aveti.

In vederea efectuarii unui studiu asupra ficatului, vezicii biliare, splinei si pancreasului, vi se poate cere sa mancati o masa fara grasimi in seara anterioara testului si apoi sa evitati sa mancati timp de opt pana la 12 ore inainte de test.

Pentru ecografia rinichilor, vi se poate cere sa beti patru pana la sase pahare de lichid cu aproximativ o ora inainte de testare pentru a va umple vezica. Vi se poate solicita sa evitati consumul timp de opt pana la 12 ore inainte de testare pentru a evita acumularea de gaze in intestine.

Pentru ecografia aortei, poate fi necesar sa evitati consumul timp de opt pana la 12 ore inainte de test.

Ce voi experimenta in timpul si dupa procedura?

Majoritatea examenelor cu ultrasunete sunt nedureroase, rapide si usor de tolerat. Ecografia abdominala este de obicei finalizata in termen de 30 de minute. Daca se efectueaza un studiu cu ultrasunete Doppler, este posibil sa auziti sunete asemanatoare pulsului care se schimba in pas pe masura ce fluxul de sange este monitorizat si masurat.

Cand examenul este complet, vi se poate cere sa va imbracati si sa asteptati in timp ce imaginile cu ultrasunete sunt revizuite. Dupa o examinare cu ultrasunete, ar trebui sa va puteti relua activitatile normale imediat.