Una dintre plantele care au foarte multe intrebuintari si care se afla printre acele plante destul de pretentioase in ceea ce priveste conditiile de cultivare, este inul, planta decorativa, medicinala si utilizata in industria textila. Pe doarnatural.ro poti afla multe detalii despre tot ceea ce inseamna o alimentatie sanatoasa si o viata sanatoasa si implinita din toate punctele de vedere.
Inul si industria textila
Inul este utilizat pentru a se extrage din el fibre utilizate pentru fabricarea unor tesaturi deosebit de apreciate de cei care vor sa poarte imbracaminte ecologica, iar in zilele noastre, aceste materiale sunt prelucrate 100% natural.
Tesatura de in este apreciata datorita naturaletii, are numeroase caracteristici, printre care capacitatea de a absorbi umezeala, dar si faptul ca aceasta tesatura poate avea texturi diferite, de la brut pana la neted.
Perioada verii este ideala pentru imbracamintea din in, caci acestea pot mentine o temperatura corporala optima si are proprietati antibacteriene uimitoare.
Semintele de in si proprietatile acestora
Semintele de in( Linum usitatissimum), cunoscut ca inul comun sunt acele seminte mici, originare din Orientul Mijlociu si utilizate inca de acum cateva mii de ani in urma.
In ultimul timp, acestea au castigat popularitate in randul celor care isi doresc sa consume mancare sanatoasa. Acest lucru se datoreaza continutul lor ridicat de omega 3, fibre si compusi unici .
Semintele de in sunt recomandate pentru beneficiile pe care le aduc organismului uman si pentru tratarea sau prevenirea anumitor afectiuni precum digestia, boli de inima, diabet de tip 2 sau cancer.
Acestea sunt foarte usor de introdus in dieta, iar cel mai simplu mod este prin macinarea lor, caci in acest mod se poate profita la maxim de beneficiile lor pentru sanatate.
Semintele de in sunt formate in proportie de 29% din carbohidrati, dintre care 95% sunt fibre. Acest lucru semnifica faptul ca au un continut scazut de carbohidrati digerabili, ceea ce le transforma intr-un produs cu continut scazut de carbohidrati.
Doua linguri de seminte de in asigura aproximativ 6 grame de fibre. Aceasta cantitate reprezinta aproximativ 25% din doza zilnica necesara pentru barbati si femei.
Semintele de in sunt formate din 18% proteine, ceea ce inseamna ca profilul lor de aminoacizi sunt comparabile cu soia. Semintele de in sunt bogate in aminoacizi arginina si glutamine, ambele fiind importante pentru sanatatea sistemului inimii si al sistemului imunitar.
Semintele de in contin 42% grasimi, aceasta fiind formata din 73% acizi grasi polinesaturati, precum omega 3 si omega 6 si 27% acizi grasi mononesaturati si saturati.
Semintele de in sunt unele dintre cele mai bogate surse dietetice de ALA, acestea fiind depasite numai de semintele de chia. ALA este un acid gras esential, ceea ce inseamna ca organismul uman nu il poate produce. Astfel, acesta trebuie obtinut din alimentele pe care le consumi.
Cea mai mare cantitate de ALA se gaseste in uleiul de in, apoi in semintele macinate. Atunci cand se consuma seminte de in intregi, este asigurata cea mai mica cantitate de ALA, caci uleiul ramane blocat in interiorul structurii fibroase a semintei.
Semintele de in sunt o sursa bogata de vitamin si minerale, precum tiamina( vitamina B1), cupru, molibden, magneziu si fosfor.
Semintele de in contin mai multi compusi benefici: acid p-cumaric, acid ferulic, glicozide cianogene, fitosteroli, lignali, toti acesti compusi avand anumite beneficii pentru organism.