Cand au inceput sa se faca primele consultatii optometrice?

Cand au inceput sa se faca primele consultatii optometrice?

In 1907, profesorul Berthold Laufer, antropolog german american, a declarat ca “ideea de ochelari provenea din India este cea mai mare probabilitate si ca ochelarii trebuie sa fi fost cunoscuti in India mai devreme decat in ​​Europa”.

In Sri Lanka Este bine documentat faptul ca in timpul domniei regelui Bhuvanekabahu IV (1346-1353) din perioada Gampola, vechea traditie a realizarii lentilelor optice cu piatra naturala numita Diyatarippu a primit patronajul regal. Cativa mestesugari inca traiesc si practica in catunele originale date exponentilor meseriei prin decret regal si astazi.

Dar Joseph Needham a afirmat in “Stiinta si civilizatia” ca lucrarea lui Laufer a avut numeroase inconsecvente si ca referintele din documentul folosit de Laufer nu erau in original, ci adaugate in timpul dinastiei Ming.

Cu toate acestea, cuvantul german brille (ochelari de vedere) este derivat din voidurya sanscrita. Etimologic, briliul este derivat din beril, beryllus latin, din beryllos grecesc, din Prakrit verulia, veluriya, din sanscrita vaidurya, de origine dravidiana din orasul Velur (Belur modern). Termenul medieval a fost aplicat de asemenea la ochelarii.

Benito Daza de Valdes a publicat prima editie completa a optometriei in 1623, unde a mentionat utilizarea si montarea ochelarilor.  In 1692, William Molyneux a scris o carte despre optica si lentile in care si-a exprimat ideile despre miopie si despre problemele legate de vederea apropiata. Oamenii de stiinta Claudius Ptolemeu si Johannes Kepler au contribuit, de asemenea, la crearea optometriei. Kepler a descoperit modul in care retina din ochi creeaza viziune. Din 1773 pana in jurul anului 1829, Thomas Young a descoperit dizabilitatea astigmatismului si George Biddell Airy a proiectat ochelari pentru a corecta acea problema care include lentila spherocilindrica. Tot atunci au aparut si primele consultatii optometrice.

Cu toate ca termenul de optometrie a aparut in cartea din 1759 “Treatise on the Eye: Maniera si fenomenul vederii” de catre medicul scotian William Porterfield, pana in secolul al XX-lea in Statele Unite si Australia a inceput sa fie folosit pentru a descrie profesie. Cu toate acestea, la inceputul secolului al XXI-lea, marcand distinctia cu opticienii, a devenit termen international acceptat.

Majoritatea oamenilor au probleme oculare la un moment  sau altul. Unele sunt minore si vor disparea singure sau sunt usor de tratat acasa. Altele au nevoie de ingrijirea unui specialist.

Daca viziunea dvs. nu este ceea ce a fost, sau nu a fost niciodata asa de mare, exista lucruri pe care le puteti face pentru a va aduce sanatatea ochilor inapoi pe drumul cel bun.

Vedeti daca oricare dintre aceste probleme obisnuite pare sa fie cunoscuta. Intotdeauna verificati cu un medic daca simptomele dvs. sunt foarte proaste sau nu se calmeaza in cateva zile.

Oricine citeste ore intregi, lucreaza la un computer sau conduce distante lungi stie despre acest lucru. Se intampla atunci cand excesul de oboseala afecteaza ochii tai. Ochii obosesc si au nevoie de odihna, la fel ca orice alta parte a corpului.

Daca ochii tai se simt tensionati, da-le putin timp liber. Daca sunt inca obositi dupa cateva zile, consultati medicul pentru a va asigura ca nu este o problema.