Cancerul şi ecografia la sân

Cancerul şi ecografia la sân

Analizând evoluţia tehnologiei şi a medicinii de până în anul 2021, putem spune că există, cu siguranţă proceduri care întrec orice aşteptare, dar şi boli (de exemplu cancerul), care încă rămân un mister greu de elucidat.

Chiar dacă cercetătorii au reuşit să descopere anumite tratamente ce pot ţine aceste boli sub control, sau, în rare cazuri, să crească şansele de vindecare, rata mortalităţii datorată bolilor „incurabile” atinge cote destul de înalte.

Cancerul este principala cauză de decese la nivel mondial, reprezentând aproape 10 milioane de decese în 2020. Cele mai comune tipuri de cancer care provoacă adesea decesul sunt: cancerul la sân, plămâni, colon, ficat şi stomac.

Ce cauzează cancerul?

Cancerul apare prin transformarea celulelor normale în celule tumorale într-un proces în mai multe etape, care progresează în general de la o leziune precanceroasă, la o tumoare malignă. Aceste modificări sunt rezultatul interacțiunii dintre factorii genetici ai unei persoane și trei categorii de agenți externi, printre care:

– cancerigeni fizici, cum ar fi radiațiile ultraviolete și ionizante;

– agenți cancerigeni chimici, cum ar fi azbestul, componentele fumului de tutun, aflatoxina (un contaminant alimentar) și arsenicul (un contaminant al apei potabile)

– agenți cancerigeni biologici, cum ar fi infecțiile provenite de la anumiți virusuri, bacterii sau paraziți.

Când este identificat devreme, cancerul are mai multe șanse să răspundă la tratament și poate avea ca rezultat o probabilitate mai mare de supraviețuire și o morbiditate mai mică, precum și un tratament mai puțin costisitor. Se pot face îmbunătățiri semnificative în viața pacienților cu cancer prin detectarea precoce a acestuia și evitarea întârzierilor în îngrijire. Diagnosticul precoce constă din trei componente:

– să fiți conștienți de simptomele diferitelor forme de cancer și de importanța solicitării unui sfat medical dacă sunteți îngrijorat;

– acces la servicii de evaluare clinică și diagnostic

– stabilirea timpurie a unui tratament adecvat

Când putem beneficia de ajutorul unei ecografii la sân?

– Dacă țesutul mamar este prea dens pentru o mamografie

– În timpul sarcinii

– Dacă ai mai puțin de 25 de ani

– Pentru a privi mai atent o zonă suspectă reperată pe o mamografie

– Pentru a vedea dacă implanturile mamare s-au rupt

– Pentru a spune dacă un nodul din sân este un chist sau o masă solidă, care ar putea fi canceroasă

– Pentru a identifica poziția unei tumori (îl îndrumă pe medic pentru a introduce acul în timpul unei biopsii).

La clinica MedImages – senologie imagistică, au fost aduse recent îmbunătăţiri considerabile, oferind astfel unele dintre cele mai bune servicii de ecografie la sân, Cluj Napoca, din 2021.

Ecografia de sân este o investigație imagistică neiradiantă, care folosește unde sonore de înaltă frecvență pentru a obține o imagine complexă a țesutului mamar, în timp real. Aceasta vine adesea în completarea unor alte investigaţii care nu au fost suficient de concludente.

Aparatura ultra-modernă şi personalul cu experienţă bogată, vă pot ajuta să depistaţi la timp orice problemă a sânilor, pentru a vă feri de viitoare complicaţii, oferindu-vă, totodată, sprijinul şi informaţiile de care aveţi nevoie de-a lungul tratamentului.