Bradul de Craciun intre Modern si Clasic

Bradul de Craciun intre Modern si Clasic

Am auzit un zvon cum ca bradul de Craciun ar fi sufletul petrecerilor de Sarbatori, atunci cand noaptea se lasa, oamenii dorm imbratisati sub paturi groase, iar geamurile isi imbratiseaza haina de flori de gheata,  in timp ce intreaga camera decorata de Craciun petrece, in frunte cu simpaticul brad impodobit de Craciun.

Fie el natural ori artificial, impodobit intr-o culoare sau cu o multitudine de nuante diverse si combinatii de culori indraznete si nonconformiste, bradul de Craciun va aduna intotdeauna in jurul lui intreaga familie si tot grupul de prieteni, impodobirea lui reprezinta un moment preferat pentru toti cei mari si cei mici.

In general, majoritatea dintre noi alegem sa avem in camine o varianta traditionala a bradului, cel mereu verde, cu coroane bogate si cat mai multe crengute de care sa atarnam atatea decoratiuni si ornamente cate ne trec prin cap.

Iata ca odata cu evolutia tehnologiei au aparut si modele de brazi pentru cei mai curajosi dintre noi, brazi gata iluminati cu fribra optica colorata, cu led-uri, sau chiar modele ce vin cu ambele variante, braduti care sunt in culori puternice precum roz, albastru pastel sau chiar alb, toate acestea fiind idei indraznete si moderne care insa respecta riatualul de a avea un bradut impodobit in case, indiferent de tipul acestuia.

V-ati intrebat insa vreodata cum a ajuns bradul de Craciun un simbol al Sarbatorilor? Iata cateva idei pe scurt despre acest subiect.

Initial, bradul era considerat un simbol pagan, urmand sa fie acceptat si sa creasca in popularitate in zona Europei odata cu momentul in care religia crestina s-a raspandit si pe vechiul continent.

Datorita faptului ca crengutele brazilor se pastreaza mereu verzi, pe vremuri, oamenii le utilizau pentru a isi decora casele si curtile pe durata solstitiului de iarna, perioada in care totul era gri si mohorat, iar verdele mereu vesnic le inveselea privirile.

Mai tarziu, undeva prin perioada medievala, in zona Germaniei, brazii au inceput sa fie impodobiti cu mere, drept simbol al Gradinii Edenului si al pacatului originar, apoi treptat, s-au decorat bradutii si cu nuci ori cu bomboane.

In perioada in care in Marea Britanie era regina Victoria, s-a adoptat acest obicei cu detinerea unui brad impodobit de Craciun, in secolul XIX, cand aceasta si-a rugat sotul german, pe atunci Printul Albert, sa isi reia traditiile din copilarie si sa aduca in palatul Windsor un brad pentru a fi impodobit.

Cam in aceeasi perioada, doar ca in zonele tarilor scandinave aparea traditia fabricarii manuale a decoratiunilor de Craciun, pe atunci realizate din hartie si paie.

Astazi insa, vremurile in care serile de Ajun erau cele in care oamenii se adunau pentru a impodobii brazii cu mere, bomboane si nuci sunt demult apuse, insa, in sufletele oamenilor a ramas inca vie dorinta de a ne bucura de Sarbatori, de a ne decora si impodobi casele si brazii, dorinta de a ne retrase in sanul familiei, in liniste si fericire, departe de intunericul si de frigul din serile de Decembrie.

De-a lungul anilor decoratiunile si instaltiile luminoase au suferit evolutii semnificative, existand ornamente in forme clasice de fulgi, reni, fundite si Mos Craciuni, stelute, etc.  dar si elemente cu design interesant si modern care, pe langa faptul ca se vor integra foarte bine intr-un apartament contemporan, vor da si un aer unic si special, admirat  si invidiat de catre toti invitatii.