Aronia – fructul cu proprietati vindecatoare

Adusa in secolul XIX in Europa, Aronia este nativa din America de Nord si are fructe cu proprietati vindecatoare si terapeutice. Rusii au cultivat Aronia in anul 1948 in Leningrad, nu mai putin de 20.000 de arbusti.

Aceasta se foloseste pentru fructele sale despre care se spune ca fac minuni. Nu doar fructele, ci si mediul in care arbustii traiesc, o numesc drept “planta-minune”. Solurile nisipoase, poluantii din sol dar si cei din atmosfera, zonele secetoase si alti daunatori nu-i fac rau arbustului de Aronia. Durata lor de viata este medie, pana la 20 de ani.

In Romania, Aronia este cunoscuta drept scorusul negru. Din ce in ce mai multi fermieri opteaza pentru cultivarea de Aronia, fiind renumita pentru beneficiile sale asupra sanatatii, dar si pentru resistenta sa la factorii daunatori din natura.

Interesul pentru fructele de Aronia a pornit de la proprietatile sale, antioxidanti, acizii organici si vitaminele din compozitia sa. O alta denumire pe care Aronia o are este si “fructul inimii”. Aceasta denumire provine de la culoarea pe care sangele o are cand organismul are probleme. Pentru ca este foarte usor de cultivat si de intretinut, Aronia este plantata din ce in ce mai des pe meleaguri romanesti.

La sfarsitul lunii August, fructele de Aronia sunt gata de recoltare, iar in cazul in care nu s-au copt, acest proces poate fi amanat pana la 6 saptamani. Un alt atuu pe care fructele de Aronia il au, este ca atunci cand s-au copt, acestea nu pica de pe planta.

Arbustul este matur dupa aproximativ 3 ani, timp in care temperaturile si vremea se pot schimba radical, acesta rezistand la aproape orice schimbare brusca. In Romania, fructele de Aronia sunt cele negre, dar si cele mai bune pentru sanatate. Gustul este unul amar, dar combinat cu alte seminte, nuci sau fructe uscate, este mai usor de acceptat. Acest tip de arbust ajunge la o inaltime de maxim 3 metri si minim 1,5. Fructele au diametrul de 10-12 mm si anual au cate 10-15 ramuri, cei varstnici ajugand la 50-60.

Vitaminele si mineralele pe care Aronia le are, aduc doar beneficii organismului uman. Sanatatea inimii este intretinuta de continutul de potasiu care ajuta la dilatarea vaselor de sange. Prin acest proces, riscul de infacrt se reduce, tensiunea arteriala scade pana la un nivel optim si fluxul sanguin are un curs normal.

Mutatiile la nivel celular sunt tot mai des intalnite, tot mai multe persoane incercand sa previna acest lucru. Antioxidantii din fructul de Aronia elimina radicalii liberi de la nivelul organelor dar si al tesuturilor. Fibrele dietetice au rolul de a mentine un nivel echilibrat de zahar in sange, glicemia fiind tinuta sub control la persoanele care sufera de diabet.

Pe langa antioxidanti, fructele de Aronia au putine calorii, dar nutrienti importanti care ajuta in procesul de pierdere in greutate. Odata cu pierderea in greutate, organismul pierde si din vitamine, iar senzatia de oboseala nu intarzie sa apara. Fructele de Aronia ofera energie  corpului si ajuta la asimilarea mai usoara a vitaminelor.