Antiseptice versus dezinfectanti

Antisepticele si dezinfectantii sunt uneltele de baza pentru curatare si aseptizare, dar diferenta dintre cele doua substante este neclara. Cunoscand diferenta dintre una si alta si a modului in care fiecare lucreaza pentru sterilizarea ranilor sau a suprafetelor poate ajuta la selectarea produsului cel mai potrivit pentru nevoile dumneavoastra.

Diferenta

Ambele, antiseptice si dezinfectanti, elimina organismele cauzatoare de boli, conform departamentelor de microbiologie. Diferenta sta in modul in care se utilizeaza fiecare substanta.

Antisepticele sunt aplicate pe piele sau tesut viu pentru a preveni infectia, in timp ce dezinfectantii precum acesti detergenti industria alimentara sunt aplicati pe suprafete, echipamente sau alte obiecte neinsufletite. Dezinfectantii sunt mai puternici si mai toxici decat antisepticele, deoarece acestia sunt aplicati pe suprafete si nu pe tesut viu.

Semnificatie

Sterilizarea omoara sau elimina toate organismele vii, inclusiv virusuri, bacterii si celule de pe un obiect. Dezinfectia ucide sau elimina organisme cauzatoare de boli, dar nu neaparat toate organismele prezente pe un obiect. Caldura, radiatiile, filtrarea sau procedeele chimice sunt folosite pentru sterilizarea obiectelor, cum ar fi instrumente sau echipamente medicale chirurgicale sau de laborator. In cazul in care sunt sigilate in mod corespunzator, unele obiecte sterilizate vor ramane sterile pana cand sigiliul este rupt. Sterilizarea este mai putin frecventa in afara spitalului sau salilor de laborator. In cele mai multe situatii, dezinfectarea este adecvata.

Biocizii

Un biocid este un produs chimic care actioneaza impotriva organismelor. Aceste produse chimice sunt ingredientele active din antiseptice si dezinfectanti. Biocizii sunt clasificati ca fiind cei care ucid organismele sau cei care inhiba cresterea. Antisepticele comune sunt iodul si peroxidul de hidrogen. Dezinfectantii utilizati pe scara larga includ alcool, sulfat de cupru si clor gazos. Unii agenti, cum ar fi iodul, poate fi folosit fie ca un antiseptic fie ca si dezinfectant.

Functie

Antisepticele si dezinfectantii functioneaza in mod similar. Agentii penetreaza peretele celular al organismului, cum ar fi bacteriile. In interiorul celulei, actiunea depinde de substantele chimice specifice continute de fiecare produs. In general, agentii antiseptici si cei dezinfectanti deterioreaza membrana celulara, pot perturba metabolismul celular sau modifica permeabilitatea peretelui celular.

Rezistenta

Nu toate organismele raspund tuturor tipurilor de dezinfectanti, iar unele organisme pot chiar dezvolta toleranta sau rezistenta. Unele tipuri de organisme sunt rezistente in mod natural la anumite tipuri de produse biocide. De exemplu, bacteriile clasificate ca gram negative tind sa fie mai rezistente la agenti biocizi decat alte tipuri de bacterii. Mutatiile din virusuri sau bacterii pot crea rezistenta la agentii utilizati pe scara larga, modificari dobandite in timp.